Hvad påvirker din sult?
Sulthormonet ghrelin
Ghrelin er et hormon der fra indersiden af mavesækken sender besked til hjernen om at du er sulten, det virker modsat af hormonet leptin som giver os følelsen af mæthed.
Normalt udskilles ghrelin hver halve time, men hvis du springer et måltid over begynder der at pumpe ghrelin ud hver 15. minut for at få kontrol over appetitcenteret. Hjernen prøver dermed at få dig til at blive sulten, så du spiser.Anorektikere har et højt indhold af ghrelin i blodet ( det giver mening at de er så dygtige til at blokere for kroppens signaler at de kan undertrykke selv høje doser). Omvendt har fede mennesker lavt indhold af ghrelin i blodet (hivlket jo også underbygger at de ikke spiser på deres sult men deres følelser).
Hvad kan nedsætte indholdet af ghrelin:
Protein: Undersøgelser viser ved at sammenligne en proteinrig morgenmad med alm morgenmad at dem der havde spist mere protein havde 45% fald af ghrelin i forhold til den anden gruppe. Samtidig havde de også 18% landsommere tømning af mavesækken.
Yderligere spiste de personer som havde fået protein til morgenmad sammenlagt 400 færre kalorier i løbet af dagen!!
søvn: Søvn har også indflydelse på udskillelsen af ghrelin. Undersøgelser fra Stanford universitet viste at personer der sov 5 timer eller mindre om natten, havde en 15% øget udskillelse af ghrelin. Så der er altså en god forklaring på hvorfor man altid er sulten når man er træt.