Hvad du (måske) ikke vidste om mad af personlig træner Heidi Dehn

Af d. 12. september 2014

Hvad du (måske) ikke vidste om mad

”tænkselvomdetkræveransvar#

Du lever på en løgn hvis du tror du bliver sundere af at udelukke ”de nye madsskurke”

Igennem det sidste årti er vi blevet bombarderet med den ene mere fantastiske kur efter den anden hvor ligheden består I at udelukke diverse fødevarer som kuren påstår er med til at gøre dig syg, tyk, svag, slap eller andre ikke ønskværdige ting.

Brød, ris, pasta har stået for tur, frugt har stået for tur, sukker er djævlen selv, for meget fedt – for lidt fedt ? LCHF, Paleo, 5-2 kuren, the Dukan diet osv.

Det er hvad ”eksperterne” proklamerer – det er hvad du er opdraget til at tro på….

Selvfølgelig kan du spise en stor flødeskumskage uden at blive hverken syg eller tyk af det – det afhænger jo I lige så høj grad af hvad din mad ellers består af….. Så nej, junk 24-7 er ikke ideen hvis du vil være stærk, fit og smertefri , MEN det betyder ikke at der er nogle fødevarer som pr. definition er dårlige for dig – alt skal ses i kontekst til dit øvrige liv.

De fleste tænder på drømmen om et quick fik – troen på at hvis bare jeg følger xxxx så bliver det hele godt. ”All or nothing fælden” er for de flestes vedkommende dømt til nederlag.

Hvis bare du vil fortælle mig hvad jeg skal gøre – så……… Nej du ved det godt selv. Du skal selv tage et ansvar. Jeg siger ikke det er let og jeg siger bestemt ikke at det er fordi du mangler viljestyrke. Det handler om at bryde eksisterende vaner OG det er svært, men det kan lade sig gøre.

Myten om at du bliver sundere og slankere ved at udelukke særlige fødevarer lever i bedste velgående. Budskaberne spredes som en brand over stepperne af selvudnævnte fitnesseksperter.  Vil du være slank og fit skal du undgå ris, pasta, brød, sukker, alkohol, frugt og bla bla bla…..

Er jeg så klogere end alle andre ? Næææ det tror jeg nu ikke….. Jeg ville bare ønske at du ville tage ejerskab over dit eget liv, det du allerede godt ved skal ændres – uden du behøver at læse det i en bog.

Set fra min synsvinkel er det vanvid at diskutere om du skal spise øko eller ej – hvis du ikke spiser grøntsager i forvejen. Det er nonsens at snakke om perfekte måder at tilberede grøntkål på, hvis du først skal lære at spise gulerødder. Skal jeg droppe mælken i kaffen hvis jeg skal tabe mig ? Hvad fanden betyder det, hvis du alligevel spiser en hindbærsnitte sammen med din kaffe…. Get my point ?

De fleste bestseller bøger omhandlende kost og motion handler om at du skal udelukke visse fødevarer for at du kan opnå at få din drømmekrop, blive fit for fight !

Din mad spiller en AFGØRENDE rolle for dit velbefindene, men der er ingen beviser/forskning som peger på at du ikke kan opnå sammen resultater ved at inkluderer ”forbudte” fødevarer on and off. Det er så kedeligt med på den ene side og på den anden side. Mådehold.  MEN almindelig sund fornuft vil virke perfekt for de fleste som læser disse ord.

Mad er ligesom religion, forskellige kostregimer tror på at udelukkelse af forskellige fødevarer .

Hvis du er vegetar “må” du ikke spise kød, tror du på paleo må du udelukke korn, alkohol, sukker, bønner mm. Er du til LCHF ja så er alt stivelsesholdigt kulhydrat et no go, ligeledes er frugt ? Er du mere hippie anlagt så er det kunstige sødemidler som står for skud, tilsætningsstoffer  og konventionel fremstillet mad. Det er så sikkert som amen i kirken at efterhånden alle grupper af fødevarer vil stå for skud….

Jeg ved det er så kedeligt at “prædike” middelmådighed – men sådan er det jo for de fleste, det er hverdagene som sætter standarden for hvordan vi lever vores liv. Det er ikke altid at vores tid er til at lægge hele vores livsstil om, og heldigvis er det heller ikke nødvendigt.

Du bliver ikke tyk af at spise is, kager eller chips – der er måske en potentiel risiko for at indtage for mange kalorier over dagen, det er dog IKKE det samme som at du nødvendigvis gør det, hvis din mad ellers er fornuftig . Chokolade feder vildt meget ….. Hold dig fra chips, de feder helt vildt….. Det passer jo ikke ! Det som feder er dit samlede energiforbrug.

SÅ hvis du spiser en sund og varieret kost – læs grøntsager, forskellige former for kød, forskellige fedtkilder, frugt, nødder , brød, havregryn, korn og lign. Jamen så er der også plads til ”alt det der er forbudt” – det er så kedeligt for….

Det handler om ansvar og det gider vi ikke at tage….. Vi vil quick fixes… vi vil reddes af endnu en trend som lover super sundhed og hvepsetalje.

Du bliver nød til at tage ansvaret selv – de fleste af de kunder jeg arbejder med er super oplyste om hvad de ”må” og ikke ”må”. Det er ikke deres viden der stopper dem fra at nå deres mål – det er deres indgroede vaner og oftes alt for høje og urealistiske krav til deres egen formåen i en travl hverdag fyldt med pligter.

Det kan være uoverskueligt at lave glutenfrit brød og en fint snittet salat med 6 forskellige grøntsager , samt lige stege en kylling som selvfølgelig er fritgående. Jeg møder folk som siger ”jamen altså det der LCHF whatever” det fungerer bare SÅ godt for mig….. Jamen hvorfor kommer du så og beder om min hjælp ?

Hvem er det der har bildt folk ind at sundhed skal være besværligt og fuld af forbud ?

Hvornår var det at en makrel  på rugbrød, en tomat og en gulerod ikke var fint nok til at være med i klubben ?

Du må alt – også selvom du gerne vil være sund, du kan bare ikke træffe de dårlige valg hele tiden. Det kræver ansvar, ansvar for dig selv og de valg du træffer. Du betaler altid en pris….

Hvis du for alvor vil ændre dine spisemønstre er det en langvarig proces som handler om alt andet end hvis bare du ikke spiser det her….. mad handler om følelser, kontrol, sammenhørighed og kærlighed. Derfor vil en coachende tilgang til at ændre dit spisemønster være langt mere værdifuldt end at investere dine penge i endnu en slankebog.

Det mad du spiser afspejler (efter min mening) den kærlighed du har til dig selv, det du er blevet opdraget til at spise og det du er blevet påvirket af at spise igennem massiv fokus på mad i reklamer, blade og bøger.  Dit spisemønster er et sammensurium af mange ting.

De bøger du køber taler til dine frontallapper, dem som fortæller dig at nu skal du også tage dig sammen, kom nu hvor svært kan det være……  Fakta er bare at omkring 80% af dine vaner ligger i lillehjernen. Den styres ikke af fornuft, den styres af stærke kræfter som overlevelse og tryghed. At gøre det du plejer, også selvom du logisk godt ved det ikke er optimalt, er tryghed. Din lille hjerne holder dig i et jerngreb for at blive hvor du er…….

Det koster enorme mængder af fokuseret energi at holde fast i nye vaner derfor vil de ofte give bagslag når hverdagens udfordringer viser sit grimme ansigt. Så falder vi tilbage til det som vi kender, det som føles trygt og det som ikke koster energi. Det er IKKE  fordi din viljestyrke er elendig ! Det er fordi din hjerne vil gøre alt for at blive hvor den er – den hader forandring, fordi det kræver energi.

Mit bedste råd til dig….

Husk på dengang du lærte at cykle, du øvede dig rigtig meget, faldt en masse, slog dig, men du satte dig op på cyklen igen og igen og igen. Lige indtil du kunne cykle så godt at du ikke længere tænkte over hvordan du skulle holde balancen.

Sådan er det også med madvaner, du skal øve dig rigtig meget på at træffe bedre valg og hvis du øver dig længe nok bliver du lige pludselig ejer at en krop og en hjerne som ikke kan lade være at træffe de ”kloge” valg det meste af tiden.

www.heididehn.dk

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *