Hjernen er ikke en muskel – Så meget forbrænder du på en ”hård” dag på job

Af Lotte Arndal d. 25. august 2023

“Du kender det måske: Det har været en lang dag på kontoret. Hjernen er brugt og du føler dig udkørt. Du skulle egentlig et smut forbi fitnesscenteret på vej hjem, men du er simpelthen for træt efter en ”hård” arbejdsdag på kontoret. 

For at kunne sætte tal og eksempler på, hvor meget du forbrænder på en ”hård” dag på job, introducerer jeg begrebet: MET-værdi. MET står for Metabolic Equivalent of Task. På hverdagssproget er det vores forbrænding ved forskellige former for fysisk aktivitet. 1 MET svarer til vores hvilestofskifte, hvilket er den mængde kalorier vi forbrænder når vi sover eller ved komplet hvile.

1 MET er nogenlunde lig med 1 kalorie pr kg kropsvægt pr time. Hvis vi tager udgangspunkt i det, vil en person på 70 kg altså have et hvilestofskifte på ca 1700 kcal (70 kalorier x 24 timer). Dette tager ikke højde for personens kropssammensætning eller alder, men vi forholder os til ovenstående for lethedens skyld.

Når vi laver aktiviteter hvor vi forbrænder mere end vores hvilestofskifte, vil vores MET øges tilsvarende, så hvis vi laver en aktivitet hvor vores forbrænding er dobbelt så høj som i hvile, vil det svare til 2 MET.

Nogle eksempler på MET værdier er: Cykle til arbejde: 4 MET. Havearbejde: 3,5 MET. Lege med børn derhjemme: 2,2-2,8 MET. Der findes altså meget uddybende lister for, hvor meget vi forbrænder ved en hvilken som helst form for aktivitet. Hvis vi tager udgangspunkt i vores person på 70kg, vil vedkommende altså på en time forbrænde ca. 280kcal på at cykle, 245kcal på havearbejde og 150-200kcal på at lege med sine børn derhjemme.

Og hvor høj er vores MET værdi så ved kontorarbejde? 1,5 MET. Det vil sige, at vores person på 70kg forbrænder – hold nu fast – lidt over 250 kcal ekstra på en fuld arbejdsdag, sammenlignet med hvis vedkommende lå og dasede på sofaen i 8 timer i streg. Dette skal sammenholdes med, hvor aktiv vedkommende ellers havde været, hvis dagen ikke blev brugt på et kontor. Vi kan for eksempel se, at bare 1 times cykling havde forbrændt mere end en hel dags kontorarbejde…

Når du får fri fra arbejde så husk dig selv på at den træthed du føler er mental og ikke fysisk. Og at både din krop og sind har godt af at du bevæger dig. Du sover bedre og vågner næste dag med mere energi end, hvis du havde lagt dig på sofaen.  

(2011) “2011 Compendium of Physical Activities: A Second Update of Codes and MET Values”: https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2011/08000/2011_Compendium_of_Physical_Activities__A_Second.25.aspx

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *