Happy Hour – laver du denne fejl?

Af d. 16. april 2019

Når jeg hører happy hour, tænker jeg på mine unge dage på en eller anden bar, hvor man mellem 22-24 kunne få to drinks for prisen af en.

Den fortolkning af begrebet happy hour, jeg vil dele med jer i dag, er dog en helt anden. Det er faktisk ikke mig, der har fundet på det, men min samarbejdspartner, psykolog Sisse Find Nielsen, som hjælper med indspark i mine forløb – både dem, der foregår nede i mit center og mine online-forløb.

Jeg vil lige starte med at sige, at Sisse sikkert vil klandre mig for min meget forsimplede fortolkning af et dybdepsykologisk akademisk begreb. Ikke desto mindre har jeg henover den seneste periode haft flere, der har kommenteret en lydfil, Sisse og jeg har lavet, hvor Sisse efter en længere forklaring om tanker, handling og adfærd, runder af med at sige ”sådan lidt happy hour”.

Det, hun runder af med at sige, er, at man skal undgå happy hour. Happy hour kan for eksempel være, at du har haft en elendig dag på jobbet, og tænker ”ej, jeg har bare lyst, til at købe tre hindbærsnitter og lægge mig hjem på sofaen og se Netflix”. På denne måde har du lige pludselig fordoblet dine problemer; du havde et dårligt arbejdsmiljø som udgangspunkt, og tilføjer et nyt, ved at gå hjem og fylde maven med tre hindbærsnitter på sofaen. I stedet for måske at købe sundt ind og gå en tur, tage til badminton eller fitness, eller hvad man nu ellers finder interessant at lave.

Dermed sagt, er det måden man reagerer på sine udfordringer på, der kan medføre, at man pludselig står med to udfordringer/problemer.

Mange af dem der har hørt lydfilen, fortæller, at det netop er frasen med happy hour, som virkelig giver mening for dem. Jeg giver dem fuldstændig ret. Det handler nemlig ikke kun om kost og træning. Generelt når man står med en udfordring, hvor man bliver ked af det, frustreret, vred eller fortvivlet, og mest af alt har lyst, til at reagere uhensigtsmæssigt – bruge for mange penge, blive vred på sin familie, eller hvad det nu kunne være i form af – så kommer man til at stå i en situation, hvor man skal rydde op efter meget mere, end man egentlig skulle til at begynde med.

På mine kostforløb er det netop, at Sisse rammer plet med eksemplet på at købe kage med hjem efter en dårlig dag på jobbet. Det er nemlig ikke, fordi man i bund og grund har lyst til kage og efterfølgende sender mig et billede af det og fortæller, at det var en fantastisk oplevelse at spise den. Nej, folk skriver netop til mig, at de købte den som følge af en dårlig dag, og at de nu er utilfredse, i og med at de godt er velvidende om, at det var en uhensigtsmæssig handling.

Jeg vil gerne understrege, at jeg er stor tilhænger af, at folk spiser kage i ny og næ. Men det skal være en aktiv handling, hvor de sætter sig ned og nyder hver en bid af den lækre kage.

I sådanne scenarier er man mere end velkommen, til at sende mig et billede af en kage, hvortil der måske står, at den er bagt til datterens fødselsdag, som var det hele værd.

Jeg vil gerne have, at det bliver forbundet med en god oplevelse, når man vælger at spise usundt. Man skal være til stede. Det skal ikke være noget, man blot gør, som en reaktion på, at man har en uro eller en ubalance i kroppen.

Du skal virkelig prøve at tænke over, hvordan du handler, når tingene går dig imod. Både i større og mindre grad. Der kan være gode grunde til, at man reagerer, som man gør, men det er stadig ikke hensigtsmæssigt at reagere, således at man lige pludselig står med to problemer.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *