Glem myten om fedtforbrænding

Af d. 26. januar 2018

I søndags havde jeg hyret Eskild Ebbesen til, at holde foredrag for mine medlemmer og boot camp deltagere. En af Eskilds hovedpointer var, at du skal træne med høj intensitet for øget effekt på dit kondital, din forbrænding og dit evt. ønske om vægttab.

Han kom herunder med flere eksempler og to af mine medlemmer kommenterede til et af dem med undren over forbrænding af fedt. Den gamle myte om, at du forbrænder mere fedt ved lav intensitet lever forsat.

Det er faktisk over 20 år siden, man slog et slag for denne sammenhæng, men som vi erfarede i søndags, så lever den i bedste velgående. Både Eskilds pointe samt mit budskab, når jeg designer programmer er, at du skal glemme denne myte, hvis du ønsker at optimere din træning, tid og ikke mindst forbrænding. Her kommer forklaringen på hvorfor.

Teoretisk set kræver fedt mere ilt end forbrænding af kulhydrat. Med andre ord, så er procentdelen af forbrændt fedt større ved lav intensitet. Træner du med medium til hård intensitet, dækkes den største del af energiforbruges af kulhydrat. Det interessante er imidlertid ikke kun den procentvise fordeling af forbrændt fedt, men nærmere hvor mange kalorier, du har forbrændt i alt.

Som du kan læse af nedenstående eksempel, er en høj procentdel af forbrændt fedt (hhv. 40 og 24%) ikke ensbetydende med, at du har forbrændt mange fedtkalorier i reelle tal. Ved en 30 minutters løbetur, hvor procentdelen af forbrændt fedt kun 24%, har du reelt tabt 108 fedtkalorier, dvs. lidt flere end hvis procentdelen var oppe på 40%. Endvidere ville du forbrænde cirka 47% mere ved at løbe end ved at gå i 30 minutter.

Eksempel:

Gåtur i 30 minutter: Forbrændt kalorier 240

40% fedt                     96

60% kulhydrat          144

Løbetur i 30 minutter: Forbrændte kalorier 450

24% fedt                       108

76% kulhydrat            342

Når kroppen arbejder, bruger den primært fedt og kulhydrater som brændstof. Hvor meget der bruges af hver bestemmes primært af den intensitet, som du arbejder med. Men dette er som sagt ikke specielt interessant i forbindelse med motion og vægttab, da det primært handler om den totale mængde energi, som er blevet forbrændt under træningen.

Træner du med høj intensitet, er fordelene mange. Du får forbrændt flere kalorier, når du laver et større stykke arbejde. Konditionen bliver trænet bedre på den høje intensitet, og du bliver således hurtigere i stand til at forbrænde endnu flere kalorier. Yderligere vil energiforbruget i hvileperioden umiddelbart efter arbejdet være størst efter det højintense arbejde. Dermed bliver det totale energiforbrug endnu højere.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *