Læge Marie Von Sperling: Hvor ligger hunden begravet – eller rettere, hvad skyldes rejsningsbesvær?

Af d. 22. april 2012

Erektil dysfunktion, som i daglig tale kaldes ”rejsningsbesvær”, er manglende evne til at opnå eller opretholde rejsning i en grad, så et sammenleje kan gennemføres. Rejsningsbesvær kan have stor indflydelse på livskvaliteten for mange mænd og deres partnere. Mænd kan føle sig ramt på deres ”mandighed” og kvinder kan føle sig ”usexede” og ”ikke gode nok” til deres mænd.

En mands egen opfattelse af sin generelle sundhedstilstand har stor betydning for, om han får problemer med sin rejsning. Jo bedre han synes, han har det, jo mindre er risikoen for, at rejsningen svigter.

Mænd der synes, de går rundt og skranter, har dobbelt så ofte rejsningsproblemer som mænd, der føler sig på toppen. Arbejdsløse mænd har også hyppigere rejsningsproblemer end mænd i arbejde.

Rejsningsbesvær er det mest almindelige seksuelle problem for mænd. Ca. hver femte mand i 40-49 års alderen menes at have rejsningsbesvær, mens ældre mænd oplever det i noget højere grad.

Rejsningsbesvær kan både skyldes psykiske eller mere kropslige (fysiske) faktorer. Fysiske faktorer forekommer ofte og kan skyldes mange forskellige ting. Overvægt, alder, manglende motion, rygning, prostatasygdom, hjerte-kar sygdomme, sukkersyge og øget fedt i blodet (dyslipidæmi) disponerer for problemet. Operationer i bækkenet og noget medicin kan også give problemer i forhold til rejsning.

De psykiske årsager til rejsningsbesvær kan være depression, præstationsangst, stress, utroskab og parforholdsproblemer.

Nedsat testosteron i blodet medfører nedsat libido og dermed også rejsningsproblemer, men det er meget sjældent at mænd har så lavt niveau af testosteron, at det i sig giver erektil dysfunktion. Der er langt oftere en anden forklaring på problemet end svigtende kønshormon!

Hvad kan man gøre….

Man må lokalisere problemet, så man kan få den rette hjælp. Psykoseksuel terapi, livsstilsændring (rygestop, vægttab, motion, ginseng præparater), bækkenbundstræning og medicinsk behandling (Viagra) er eksempler på tiltag.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *