Læge Marie Louise Von Sperling: Søvnproblemer en folkesygdom

Af d. 30. maj 2012

Har haft en dialog med Marie omkring søvnproblemer. Det har jeg, fordi jeg ofte har kunder, der vågner meget tidligt om morgenen (omkring kl. 04) og har svært ved at falde i søvn igen. Og vel og mærke gør det hver dag og har gjort over en længere periode. Var derfor interesseret i af afdække om dette havde en fysiologisk forklaring.

Det skal dog siges, at rigtig mange opnår forbedre søvnkvalitet ved at ændre deres kost og begynde og motionerer.

Læs Maries svar nedenfor.

Der er ikke et entydigt svar på søvnproblemer – Søvnproblmer er en “folkesygdom” -og skaber man ikke optimale rammer for en god søvn- så kan søvnen forstyrres ja, og man kan vågne tidligt.

Der er både fysiske og psykiske årsager:

  • F.eks er det karakterisktisk for folk med depression, at man vågner tidligt. Man kalder det “morgenvågning”- dvs man vågner ved 4-5 tiden, og dagen synes total uoverskuelig.
  • Drikker man for meget kaffe i løbet af dagen: Søvnen forstyrres- der er for meget koffein i blodet, der hindrer de helt dybe søvnstadier- man sover overfladisk og vågner nemt
  • For meget tv, computer og aktiviteter om aftenen giver hjernen for mange impulser at arbejde med -dvs det tager lang tid før hjernen kobler af- det giver også søvnproblemer.
  • Spiser man for lidt om aftenen: Ja, man vågner pga sult. Men det har ikke noget at gøre med, at leveren ikke kan udløse glukose. Leverens sukkerlager opbruges ikke på en nat. Men sult udløser naturligt “stress” og man vågner.
  • Men god idé at spise lidt inden sengetid- en banan, lidt yoghurt, eller lidt rugbrød.
  • Sidst men ikke midst: Mange får med alderen mindre behov for søvn af lidt uforklarlige årsager….og den enkeltes søvnbehov er meget individuelt.

Summa summarum:

For mange stimulanser før sengetid, humørsvingninger/depression, for meget koffein, for lidt mad, alder og individuelle behov spiller en rolle for kvaviliteten af søvnen:-)

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *