Gå i nul hver dag
Af d. 1. marts 2014
Jeg arbejder med begrebet „break-even“. I regnskabsmæssig forstand betyder det, at din indtægts- og omkostningskurve skærer hinanden. I forhold til din kost betyder det ganske enkelt, at du ikke må indtage mere energi på en dag, end din krop har behov for. At tage en dag ad gangen er nemt og overskueligt, og det gør en forskel for mange. Jeg oplever ofte, at både kvinder og mænd tænker, at det de har spist for meget i dag, trækker de fra morgendagens måltider. At det, de har spist for meget i weekenden, trækkes fra på mandag. At det, de har spist for meget i december, trækkes fra i januar. Men det er ikke en særlig sund og holdbar strategi for en krop og vægt i balance. Du skal ikke tænke langsigtet, men tænke en dag ad gangen. Så hvis du eksempelvis spiser en stor brunch om formiddagen, så spiser du mindre til aften. Skal du til en stor middag om aftenen, spiser du mindre om morgenen. Og har du gået hele vejen rundt om søerne i København, cyklet rundt på ærinder og løbet en tur, så kan du hælde lidt mere op på tallerknen end de dage, hvor du tager bilen, sidder foran computeren hele dagen og lægger dig på sofaen om aftenen – det er simpelt, du skal spise i overensstemmelse med dit aktivitetsniveau. (Rachlin, 1995).
Rachlin, Howard: “Behavioral economics without anomalies”. J Exp Anal Behav, 64 (3), s. 397-404. 1995