Frugt eller grøntsager?
Der er ingen tvivl om at frugt er sundt. Men for meget frugt kan være usundt på grund af de store mængder af frugtsukker, som forstyrrer blodsukkeret i unødig grad.
De sunde egenskaber ved frugt er først og fremmest, at de indeholder gode vitaminer og kostfibre. Men som sagt får man disse på bekostning af for meget frugtsukker.
Jeg er selv stor tilhænger at, at folk generelt spiser meget mere grønt i stedet for al den frugt. Og nu har jeg lige sammenlignet en kendt frugt med en lige så berømt grøntsag, på nogle vigtige parametre. De to indeholder lige mange kalorier pr. 100 gram.
- Broccoli pr. 100 gram
- C-vitamin: 121 mg
- K-vitamin: 260 mikrogram
- A-vitamin: 44,4 RE
- Kostfibre: 3,2 gram
- Tilgængeligt kulhydrat: 2,9 gram
- Protein: 5,3 gram
- Æble pr. 100 gram
- C-vitamin: 7,7 mg
- K-vitamin: 3 mikrogram
- A-vitamin: 2,08 RE
- Kostfibre: 2,2 gram
- Tilgængeligt kulhydrat: 9,3 gram
- Protein: 0,3 gram
Jeg synes at sammenligningen taler sit helt klare sprog. Man får langt flere vitaminer, kostfibre og endda proteiner ved at vælge grøntsagen frem for frugten. Samtidig får du ikke det store “skud” at frugtsukker fra grøntsagen, som du gør ved at spise frugten. Og dette er bestemt ikke et enestående eksempel. Det gælder for stort set alle frugter og grøntsager.
Frugt har bestem sin berettigelse! Det kan være godt med et enkelt stykke frugt lige efter hård konditionstræning eller i stedet for andre søde sager. Men jeg vil til enhver tid anbefale, at man vælger grøntsager frem for frugt, hvis man tænker sundhedstanker.