Følelser der er forbundet med det at spise
Af d. 23. januar 2014
Allerede når spædbørn bliver lagt til brystet første gang, bliver der skabt en forbindelse mellem mad, nydelse, tryghed og kærlighed. (Palmer, 2009). Derfor bliver mad, ud over at være en næringskilde, et symbol på kærlighed og nærhed. Det interessante er, at mad og det at spise derfor ikke blot er et spørgsmål om sult og mæthed – det kan også handle om følelser af nærhed, omsorg, tryghed og kærlighed. Det gør kostvejledning meget komplekst, fordi der er ting på spil, som slet ikke kan skrives ned i en kostdagbog.
At ændre kostvaner handler om mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) og den rigtige sammensætning af makronæringsstofferne (fedt, protein og kulhydrat), men det er langt mere komplekst end det. Min oplevelse er, at denne del af kostændringen næsten udgør den mindste del. For at spise handler ikke kun om selve maden. Det handler om adfærd. Det handler om kultur, sociale sammenhænge og realtioner og ja, så handler det om følelser.
Den eneste måde at opnår en varig ændring af sine kostvaner er, at komme hele vejen rundt om dine vaner, den madkultur du er vokset op med. Madkulturen på din arbejdsplads. Hvor du hygger, fejre og ikke mindst reagerer, når tingene går dig i mod.
Palmer, L.F.:
“The Baby Bond: The New Science Behind What’s Really Important When Caring for Your Baby”. 2009