Fedts funktioner

Af d. 6. februar 2016

Det er sundhedsskadeligt at spise fedtfattigt! Flere af kroppens funktioner er afhængige af, at du får tilført tilstrækkeligt med fedt af de rigtige typer.Mangel på disse fedtsyrer kan give grimme symptomer som blandt andet lavt stofskifte, nedsat frugtbarhed, træthed, nedsat immunforsvar, højt blodtryk, depression, forhøjet kolesterol, tør hud samt forskellige betændelsestilstande som for eksempel gigt og åreforkalkning. I forhold til børn viser flere undersøgelser, at mangel på de rigtige fedtsyrer kan lede til hyperaktivitet og indlæringsvanskeligheder.

Fedtopløselige vitaminer og antioxidanter

Det er også værd at vide, at fire at vores vigtige vitaminer og antioxidanter: vitamin A, D, E og K, ikke kan optages hvis man ikke spiser dem sammen med lidt fedt. Det nytter ikke noget at spise fedt senere på dagen eller regne med at fedtlaget på kroppen er tilstrækkeligt. Dette er endnu et argument for at sammensætte alle måltider af både fedt, protein og gode kulhydrater.

Nedsæt risikoen for lavt stofskifte, nedsat frugtbarhed, gigt højt blodtryk, depression og åreforkalkning ved at få nok af de sundeste fedtsyrer. Spis økologisk i det omfang, det er muligt – og altid, når maden indeholder fedt. Det er i fedtet at affaldsstofferne sidder.

Transfedt

Transfedtsyrer har vist sig at være meget sundhedsskadelige. Der er to kilder til transfedtsyrer i den danske kost: de industrielt fremstillede fedtstoffer og transfedtsyrerne, som forekommer naturligt i mælkeprodukter fra drøvtyggere. Siden 2004 har det heldigvis været forbudt at sælge produkter med mere end 2 % industrielt fremstillede transfedtsyrer i Danmark, så det er ikke så stort et problem længere. Der kan dog være problemer med friturestegt mad fra for eksempel grillbarer, hvor olien varmes op igen og igen selvom den ikke kan tåle det. Her er det desuden rigtigt svært at kontrollere produkterne. Derfor er det en god idé at holde sig helt fra friturestegt mad.

Hvis du ikke føler dig sikker på trods af reglen om max 2 % transfedtsyrer, kan du holde øje med ”dæknavne” for transfedtsyrer:

  • Hærdet (og delvis hærdet) vegetabilsk olie eller fedt
  • Hydrogeniseret (og delvis hydrogeniseret) vegetabilsk olie eller fedt
  • Partielt hærdet fedt

Når du spiser kager, bør du enten vælge økologisk eller bage dem selv med smør eller kokosolie, hvis du vil være sikker på fedtstoffernes uskadelighed.

Opvarmning af fedt

Det er ikke alle fedttyper, som kan tåle de høje temperaturer som de udsættes for under madlavning. Selvom olivenolie og rapsolie tåler højere temperaturer end de fleste andre planteolier, tåler mættede fedtstoffer generelt højere temperaturer, og derfor anbefales det at stege i koldpresset økologisk kokosolie eller økologisk smør. Smagen af kokos i kokosolien er slet ikke dominerende.

Forarbejdede olier

Der findes et hav af billige olier på markedet. Vær meget varsom med at spise dem. Du bør altid vælge et koldpresset og økologisk produkt. De billige, lyse olier har ofte været igennem en masse forarbejdningsprocesser, filtreringer, varme- og trykbehandliger, som de slet ikke kan holde til, hvis de skal bevare den sundhedsværdi som de er skabt med fra naturens side. De koldpressede olier er behandlet nænsomt, og har derfor bevaret mest muligt at deres naturlige struktur. Som tidligere nævnt, er det altid anbefalelsesværdigt at bruge økologiske fedtholdige produkter, på grund af de giftstoffer som kan ophobe sig i fedtstofferne fra et konventionelt landbrug.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *