Fedt og vægttab

Af d. 6. februar 2017

Du tager på hvis du spiser mere mad, end din krop har brug for. Hvis du vil tabe dig, må du altså spise lidt mindre. Det er meget simpelt. Men kroppen ved godt, at den har brug for en masse fedt for at kunne fungere, og hvis du ikke giver den hvad den har brug for, tvinger du den faktisk til at holde på det, den allerede har. Fedtfattig kost er altså en rigtig dårlig strategi til vægttab!

Hurtige vægttab og elevatorvægt

Det er utroligt vigtigt at tabe sig langsomt og fornuftigt. Et vægttab er i princippet en nedbrydningsproces, hvor en større krop nedbrydes til en mindre. Hvis et vægttab går for hurtigt, eller hvis du ikke sørger for at tilføre kroppen alle de næringsstoffer den har brug for undervejs, kan det være en utrolig hård, slidsom og usund proces, at gennemgå et vægttab.

page3image8104Hvis du nægter din krop fedt, tror den der er hungersnød

Derfor tør den ikke slippe det fedt, den allerede har, og den vil suge fedt til sig som en svamp, når du spiser fedt igen.

Fedtfattig kost er derfor en meget dårlig vægttabs-strategi

page3image12584 page3image13280Der vil desuden være øget risiko for at tage på igen efter et vægttab, hvis det går for hurtigt. Blandt andet fordi din hjerne ikke har fået tid til at få indført de nye vaner. Derfor kan du hurtigt falde tilbage til de gamle spisevaner. Kroppen er meget intelligent, og den vil suge fedt til sig så snart den oplever at ”hungersnøden” er overstået, og derfor begynder den at samle et fedt-forråd, for at forberede sig på næste hungersnød…

Gør dit humør og din krop en tjeneste ved at undgå disse vægtmæssige elevator-ture, som både er fysisk usunde og særdeles psykisk ubehagelige.

Indtag kun nærende kalorier

For at tabe dig, skal du som sagt spise lidt færre kalorier end din krop bruger, og derfor er der ikke plads til næringsfattige kalorier som fx brød og pasta. Der er faktisk ikke nogen grund til at spise disse fødevarer selvom du slet ikke ønsker at tabe dig.
Sørg for at din kost så vidt som muligt består af forskellige grove økologiske grøntsager, kød, fisk, fjerkræ, æg, bælgfrugter, nødder, kerner og frugt.

Spis kun til du ikke længere er sulten

Husk, at selvom du spiser sundt, er portionsstørrelsen afgørende for om du taber dig eller tager på. Fornemmelsen af mæthed kommer først ca. 15 minutter efter, du har spist nok, Stop derfor med at spise inden du begynder at føle dig mæt! Det tager måske nogle uger eller måske måneder at vænne sig til, men det kan virkelig betale sig at prøve.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *