InformationKost

Jeg har netop sat mine boot camp deltagere i gang med en 5 dages faste. Jeg gør fra start det meget meget tydligt, at der ikke er tale om en udrensning af kroppen og leveren, som rigtig mange fejlagtigt tror.

Man renser ikke kroppen og leveren ud ved at faste. Det er en skrøne!

Jeg anvender udelukkende fasten som en nulstilling af sanserne og sultfornemmelsen. Alle deltagerne tror inden fasten, at de falder døde om uden fast føde i 5 dage. Det gør ingen naturligvis, hvilket er den erfaring jeg gerne vil give dem. At de erfarer, at det er okay at spise mindre, hvilket er en grundlæggende lektie de alle skal lære som en del af det at ændre livsstil.

Mange er bange for at være sulten. De har spist mange små måltider og snacks over dagen, så snart sultfornemmelsen har meldt sig. Hvilket netop er den kendsgerning jeg gerne vil sætte i relief ved at få dem til at gennemføre en faste. De 5 dages faste giver en overgang fra mange måltider over dagen til fokus på de tre hovedmåltider, og at lære at det er ok, at faste, læs: holde pause mellem at spise, de tre gange om dagen.

Leveren skal ikke renses! Det klarer den udmærket selv, ligesom alle vores andre organer. Leveren er heller ikke mere ”uren” end vores andre organer. Det er en stor misforståelse.

Ganske vist er leveren med til at afgifte vores kroppe for eksempelvis medicinrester eller andre fremmedstoffer ved at omdanne stofferne, så de fx bliver vandopløselige og dermed kan udskilles med urinen. Men leveren lagrer ikke stofferne eller bliver uren af det!

Leveren har en masse funktioner, som de fleste slet ikke kender til. Jeg vil lige ridse dem op for at få ændret den gængse opfattelse af leveren som en ulækker affaldscentral.

 • Produktion af galde, som indgår i flere stofskifteprocesser
 • Regulering af blodsukkeret
 • Fedtomsætning
 • Proteinomsætning
 • Regulering af hormoner, vitaminer og mineraler
 • Afgiftning (den OPTAGER ikke giftstoffer, men gør dem klar til at kunne udskilles).

Selvfølgelig kan man belaste leveren ved at spise forkert eller drikke for meget alkohol og dermed udvikle sygdomme (fx skrumpelever, fedtlever og levercancer). Men det har intet at gøre med at leveren er fuld af gift, som man kan fjerne ved at drikke juice, saltvand, spise kål, tang, alger eller noget som helst andet! Sygdommene opstår oftest fordi leveren har været på overarbejde, og derfor ikke virker effektivt mere, eller er begyndt at slå forsvarsmekanismer til ved eksempelvis at danne for meget fedt.

Jeg kan da godt forstå at det lyder fristende med et hurtigt besøg i ”den fysiske skriftestol” efter X antal uger, måneder eller år med dårlig mad og for meget alkohol. Men hvis du virkelig vil passe godt på din lever og gøre noget godt for den, er der desværre ingen hurtige hokus pokus-tricks at hente.

Du skal derimod spise masser af økologiske, groft, grønt, fisk og andre gode kvalitets-proteiner. Sluk tørsten i vand, dyrk daglig motion og pas din nattesøvn. – Ikke bare i et døgn, men langt det meste af dit liv.

Det er et langt sejt træk og ikke noget kvik-fix, men det er sandheden. Rigtig god fornøjelse og tillykke med dit sunde liv:)

Hvis du er rask, er det bedste du kan gøre for din lever, at belaste den mindst muligt.

18 kommentarer

 1. Super indlæg og meget mere autentisk og troværdigt end hvad man læser, da du ikke blot følger trop på detox og afgiftning af LEVEREN. Jeg er dog meget interesseret i hvad definitionen på DIN faste er. Kunne du mon nævne noget om det, da det er lige så stor en jungle som detox og afgiftning som du lige har ‘punkteret’ 🙂

  Håber på svar eller et indlæg med svar. Tusind tak for fantastisk blog!
  Mvh
  Line Grønlund

 2. Jeg er så enig med dig i ovenstående. Jeg er tidligere olympisk svømmer og arbejder nu som PT i Berlin, hvor jeg også så ofte skal høre om alverdens detox-kure, der skulle udrense leveren. Fortæller også altid de samme punkter, som du har nævnt ovenfor.
  Jeg er virkelig glad for, at du har omtalt dette emne på din blog, for det er der mange kvinder (og mænd), der har godt af at tage med i deres overvejelser.

  Mvh. Micha

  http://www.michaostergaard.com
  http://www.queensofwar.wordpress.com

 3. Kære Micha,

  Tak for din kommentar. Og ja, det er en helt masse hokus pokus, som blev til et buzz word, og så skulle alle detoxe.
  Bliver næsten altid hidsig, når jeg læser dameblade, for det ene er mere ikke videnskabeligt end det andet. Men medierne vil ofte hellere have den “gode” historie fremfor, hvad der kan dokumenteres.

  Kærlig hilsen

  Lotte

 4. Kære Line,

  Tak for din dejlige kommentar!!Den varmer!!:)))

  Fasten jeg bruger i Boot Campen er 5 dage. Første og 5. dag er på grønsager og frugt plus juice og vand. Og de 3 midterste dage er kun fastende, dvs. på juice, hvor man veksler mellem grønsags- og frugtjuice.

  Jeg forklarer nøje at jeg bruger den for at nulstille “spiseakten”, og at man ikke renser leveren eller “blodet”.

  Fasten i boot campen kalder vi faktisk for “Nulstillingsugen”. Og vi taler meget om hvad sult, mæthed og appetit er, og at nulstillingen er for at komme tættere på en konkretisering af disse.

  Kh Lotte
  ps. hvis du ønsker en kopi af fasten, så send mig en mail på lotte@arndalspa.dk, så sender jeg den til dig:)

 5. What’s up to every body, it’s my first pay a quick visit of this website;
  this web site includes amazing and really good information in favor of readers.

 6. Kære Lotte.

  Tusinde tak for dine guldkorn!

  Vil lige høre, om der ligger træningsdage i de 5 dage, der fastes. Og skal man drikke noget særligt i de dage?

  Bedste hilsner
  Anne Sofie

 7. Kære Anne Sofie,

  Ja, jeg lader mine boot camp deltagere træne mens de faster. Jeg kræver ikke de gør det, men dem som kan vil jeg gerne, at de gør.

  Generelt beder jeg dem gå rolige ture under fasten.

  Jeg har en fast faste plan mine deltager følger. Hvis du sender mig en mail på lotte@arndalspa.dk kan jeg sende den til dig.

  Kærlig hilsen

  Lotte

 8. Kære Lotte

  Det er en meget inspirerende blog.
  Kunne jeg også få lov til at se opskriften på fastekuren?

  Bedste hilsener
  Dorthe

 9. Kære Dorthe,

  Tak for din positive feedback – den varmer.

  Har sendt dig fastekuren per mail.

  Kh og god weekend.

  Lotte

 10. Hej Lotte.
  Kunne jeg få lov til at se opskriften på fastenkuren.
  Hilsen Bettina

 11. Hej Lotte
  Jeg er også interesseret i 5 dages faste-kur 🙂 kan jeg få den tilsendt?
  Pft
  Med venlig hilsen Anette

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment