Faste for at nulstille sanserne og sultfornemmelsen

Af d. 29. august 2017

Jeg har netop sat mine boot camp deltagere i gang med en 5 dages faste. Jeg gør fra start det meget meget tydligt, at der ikke er tale om en udrensning af kroppen og leveren, som rigtig mange fejlagtigt tror.

Man renser ikke kroppen og leveren ud ved at faste. Det er en skrøne!

Jeg anvender udelukkende fasten som en nulstilling af sanserne og sultfornemmelsen. Alle deltagerne tror inden fasten, at de falder døde om uden fast føde i 5 dage. Det gør ingen naturligvis, hvilket er den erfaring jeg gerne vil give dem. At de erfarer, at det er okay at spise mindre, hvilket er en grundlæggende lektie de alle skal lære som en del af det at ændre livsstil.

Mange er bange for at være sulten. De har spist mange små måltider og snacks over dagen, så snart sultfornemmelsen har meldt sig. Hvilket netop er den kendsgerning jeg gerne vil sætte i relief ved at få dem til at gennemføre en faste. De 5 dages faste giver en overgang fra mange måltider over dagen til fokus på de tre hovedmåltider, og at lære at det er ok, at faste, læs: holde pause mellem at spise, de tre gange om dagen.

Leveren skal ikke renses! Det klarer den udmærket selv, ligesom alle vores andre organer. Leveren er heller ikke mere ”uren” end vores andre organer. Det er en stor misforståelse.

Ganske vist er leveren med til at afgifte vores kroppe for eksempelvis medicinrester eller andre fremmedstoffer ved at omdanne stofferne, så de fx bliver vandopløselige og dermed kan udskilles med urinen. Men leveren lagrer ikke stofferne eller bliver uren af det!

Leveren har en masse funktioner, som de fleste slet ikke kender til. Jeg vil lige ridse dem op for at få ændret den gængse opfattelse af leveren som en ulækker affaldscentral.

  • Produktion af galde, som indgår i flere stofskifteprocesser
  • Regulering af blodsukkeret
  • Fedtomsætning
  • Proteinomsætning
  • Regulering af hormoner, vitaminer og mineraler
  • Afgiftning (den OPTAGER ikke giftstoffer, men gør dem klar til at kunne udskilles).

Selvfølgelig kan man belaste leveren ved at spise forkert eller drikke for meget alkohol og dermed udvikle sygdomme (fx skrumpelever, fedtlever og levercancer). Men det har intet at gøre med at leveren er fuld af gift, som man kan fjerne ved at drikke juice, saltvand, spise kål, tang, alger eller noget som helst andet! Sygdommene opstår oftest fordi leveren har været på overarbejde, og derfor ikke virker effektivt mere, eller er begyndt at slå forsvarsmekanismer til ved eksempelvis at danne for meget fedt.

Jeg kan da godt forstå at det lyder fristende med et hurtigt besøg i ”den fysiske skriftestol” efter X antal uger, måneder eller år med dårlig mad og for meget alkohol. Men hvis du virkelig vil passe godt på din lever og gøre noget godt for den, er der desværre ingen hurtige hokus pokus-tricks at hente.

Du skal derimod spise masser af økologiske, groft, grønt, fisk og andre gode kvalitets-proteiner. Sluk tørsten i vand, dyrk daglig motion og pas din nattesøvn. – Ikke bare i et døgn, men langt det meste af dit liv.

Det er et langt sejt træk og ikke noget kvik-fix, men det er sandheden. Rigtig god fornøjelse og tillykke med dit sunde liv:)

Hvis du er rask, er det bedste du kan gøre for din lever, at belaste den mindst muligt.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *