Fart er dårlig for fedtforbrændingen. NOT!!

Af d. 3. januar 2014

En af mine kunder, har netop sendt mig en mail, efter at have læst nedenstående artikel i Politiken.

Artiklen hævder at man skal løbe langsomt for at forbrænde fedt. Høj intensitet stimulerer i høj grad evnen, kapaciteten, til at bruge fedt som brændstof. Fedtforbrændningszoner er når viden bliver misforstået…men det er jo et fantastisk billede at træne i en “zone” hvor fedtet så at sige smelter af, og en zone der ikke er særlig anstrengende…så den fortsætter helt sikkert i et par “dameblade” nogle gange endnu og Politikken.

Artiklen hun havde læst var denne her

Læs min forklaring her:

Relationen mellem intensitet og fedtforbrænding

Teoretisk forbrænder du mest fedt ved lav intensitet. Forbrændingen af fedt kræver nemlig mere ilt end forbrændingen af kulhydrat. Med andre ord, så er procentdelen af forbrændt fedt større ved lav intensitet. Træner du med medium til hård intensitet, dækkes den største del af energiforbruget af kulhydrat. Det interessante er imidlertid ikke kun den procentvise fordeling af fordeling af forbrændt fedt, men nærmere hvor mange kalorier, d u har forbrændt i alt. Som du kan læse af nedenstående eksempel, er en høj procentdel af forbrænd fedt (hhv. 40 og 24 %) ikke ensbetydende med, at du har forbrændt mange fedtkalorier i reelle tal. Ved en 30 minutters løbetur, hvor procentdelen  af forbrændt fedt kun er 24%, har du reelt tabt 108 fedtkalorier, dvs. Lidt flere end hvis procentdelen var oppe på 40%. Endvidere ville du forbrænde ca. 47% mere ved at løbe end ved at gå i 30 minutter.

Eksempel:

Gåtur i 30 minutter:

Forbrændt kalorier          240

40 procent fedt                96

60 procent kulhydrat      144

 

Løbetur i 30 minutter:

Forbrændt kalorier          450

24 procent fedt                108

76 procent kulhydrat      342

Når kroppen arbejder, bruger den primært fedt og kulhydrat som brændstof. Hvor meget der bruges af hver bestemmes primært af den intensitet, som du arbejder med. Men dette er som sagt ikke specielt interessant i forbindelse med motion og vægttab, da det primært handler om den totale mængde energi, som er blevet forbrændt under træningen.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *