Et typisk kvinde-spørgsmål: Får jeg store muskler af at træne?

Af d. 3. juni 2013

I forbindelse med styrketræning og opbygning af muskelmasse er mange kvinder (desværre) bange for, at de bliver store og maskuline. Først og fremmest er opbygning af muskelmasse enormt komplekst og kræver korrekt træning og kost, samt optimalt hormonspejl. Når det er slået fast, forholder det sig endvidere således, at kvinder fra naturens side ikke er disponeret for at blive nær så store og muskuløse som mænd. I puberteten ændres to væsentlige hormoner af betydning for muskelopbygning; navnlig testosteron og væksthormon, hvilket ændrer kropskompositionen.

Det er dog vigtigt at pointere, at det langtfra kun er hormonerne testosteron og væksthormon der har betydning for muskelproteinsyntesen og dermed opbygning af muskelmasse, men at det som ovenover nævnt er en særdeles kompleks og multifaktoriel proces, hvor tilgængeligheden af proteiner og samspillet med hormonet insulin, samt optimal træning for opbygning af muskler er vigtige komponenter  (Burke & Deakin, Bompa & Carrera; Janssen et al.; Häkkinen 2003).

Et andet særdeles væsentligt aspekt af styrketræning i forbindelse med en vægttabsstrategi er, at det reelt ikke er muligt at opbygge muskelmasse samtidig med, at du taber dig. Det skyldes, at en af årsagerne til kroppens evne til forøgelse af muskelmassen er, at kroppen skal være i positiv energibalance, dvs. et overtal af kalorier fra kosten for at nogle af proteinerne går til nydannelse af muskelmassen.

Men du kan sagtens blive stærkere og mere ”tonet” i musklerne. Det skyldes, at denne del af resultatet først og fremmest tilskrives den neuromuskulære adaption til styrketræning, som er forbedret neuromuskulær koordination. Forenklet betyder dette, at dine nerver og muskler bliver meget bedre til at kommunikere sammen, hvorfor du derfor bliver stærkere og hurtigere. Desuden ser en veltrænet muskel mere spændstig ud, selvom den ikke er blevet større.

Denne proces kræver også energi, men der er altså ikke tale om en decideret øgning af muskelmassen, som man ser ved bodybuildere m.v. (Burke & Deakin; Rutherford & Jones; Higbie; Komi).

Hvis du får målt kropssammensætning og målingen viser, at din ”Fat Free Mass” alligevel er steget, skyldes det med stor sandsynlighed en øget mængde af bindevæv. Det sker ofte i forbindelse med opstart af styrketræning.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *