Eskild Ebbesens bedste træningsråd

Af d. 25. januar 2018

I søndags havde jeg inviteret Eskild Ebbesen ind for at holde et event for mine medlemmer og mine Bootcamp-deltagere. Jeg vidste jo godt i forvejen, at Eskild har deltaget i OL flere gange. Rent faktisk fem gange, men egentlig slet ikke tænkt over, hvor mange år det har strækket sig år med OL hvert 4 år. Da han lavede sin præsentation, var det egentlig først der, det gik på for mig, hvor mange år han har været ikke kun i god form, men i super god år. Med 5 OL-medajler er det jo ikke mindre end i 20 år. Imponerende.

Det fandt jeg enormt inspirerende, for det er altid inspirerende, når folk brænder for noget og er virkelig dygtige til det, de laver. Næsten uanset hvad emnet. Det er altid fascinerende, når folk vil dele deres passion for et givet emne. I dette tilfælde roning.

Jeg lavede et par noter under hans foredrag som jeg gerne vil dele med dig, for jeg synes, han havde en masse gode pointer. Som han startede sin præsentation, så ved vi alle, at det er en god ide, at bevæge sig og træne. Men at det jo ikke er noget, der kommer af sig selv, men noget, vi skal planlægge. Hans råd lød, at det derfor handler om, at få opbygget gode vaner og faste rutiner op. At træning og bevægelse bliver noget du bare gør, og som du ikke skal lægge mange kræfter i og bruge en masse viljestyrke på for at komme af sted. Han fortalte, at det der helt klart hjalp ham var, at lave en fast aftale med sig selv på et givent tidspunkt, og at det ikke bare var noget, man kunne rykke rundt på. Det gjorde det lettere for ham at holde fast i de gode rutiner. Og jeg kender det klart fra mig selv. Og specielt, når man lægger træningen som kræver hjælp af en anden. I mit tilfælde min mand, som skal tage over med børnepasningen før end jeg tager af sted. I tirsdag havde jeg planlagt træning kl. 17. Allans kunde kommer for sent. Allan kommer for sent hjem. Og Lotte får ikke trænet. Så min ellers faste rutine om formiddagen under Sebastians formiddagslur er mere holdbar.

Så talte han dernæst en del om, hvor tiden kommer fra til at træne, når vi har travlt med familie og karriere. Og det kan jeg kun nikke genkendende til hos dem, jeg vejleder. Alle har travlt. Hvordan skal vi nå det hele. Jeg kender ikke en eneste kunde, der kommer ind og siger ”jamen, jeg har da masser af tid til at træne flere timer om ugen”. Folk har travlt med deres arbejde, familier og børn, og få det hele skal hænge sammen.

Der brugte han igen sig selv som eksempel og nævnte, hvor en udfordring det havde for ham, da han til de sidste to OL, havde fået familie i modsætning til tidligere, hvor han havde været single, og nu havde han fået kone og børn. Han sagde, at den eneste måde, han kunne få kabalen til at gå op på, var at planlægge sig ud af det og indgå kompromis; at man simpelthen vælger noget til og noget andet fra. Nu er han topatlet og skal træne mange flere timer om ugen end os almindelig motionister, men der skal stadig laves kompromisser for at nå det hele. Herunder nævnte han, at folk, der arbejder meget, er dem, som får trænet. Og at dem som ikke får trænet der dem som ikke arbejder – er ledige. De, der allerede har mange bolde i luften, formår faktisk at få presset træning ind, viser undersøgelser nævnte han. Det har jeg også læst før, men synes stadig at det er tankevækkende.

Et af hans andre emner var tanker. Lige som psykolog Sisse Find Nielsen, som jeg også arbejder sammen med, fortalte Eskild Ebbesen også, at man ikke bare kan skubbe tanker væk. Men at man kan lade være med, at give dem fokus og reagere på dem. Men han sagde, at det med ændre fokus generelt er en rigtig god metode til at få fokus på sin målsætning.

Så nævnte han noget, som også ramte mig. Jeg kan ikke helt huske, i hvilken sammenhæng det kom, men han begyndte at tale om lykkefølelse, og hvornår vi var lykkelige, hvor han fik nævnt, at vi alle sammen skulle huske at være opmærksomme på at kun 10 procent af vores lykke kan tilskrives af ydre forhold, og 90 procent er indre forhold. Jeg har hørt det før, men jeg synes, at den er god at nævne igen: Hvor har vi vores fokus i vores hverdag?

Sidste del af foredraget handlende om intensiv træning, og hvor givtigt det er. Ikke kun for ham som OL-atlet, men også for almindelige motionister. Jeg skriver ofte om, vor vigtigt det er at komme op og træne med høj intensitet. Og som jeg også plejer at sige, sagde han, at den høje intensitet kan modsvare det, at folk har et stillesiddende arbejde. Simpelthen fordi man får større effekt og højere forbrænding ved at arbejde med høj intensitet.

Så kombinationen af den daglige moderate bevægelse og 15-20 minutter i det høje felt – altså gåture plus træning, hvor du er helt oppe og arbejde med 90-100 procent af dit maksimum – er virkelig godt, når dit mål er at komme i god form, være sund og evt. med ønsket om et vægttab.

Resten af foredraget var praktisk, hvor vi trænede på romaskinen. Eskild lignede en gazelle i fuld firespring og vi andre bambi på glatis. Men mange gode fif fik vi, så det bliver forhåbentlig bedre.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *