Er vitamintilskud nødvendigt?

Af d. 1. september 2012
Jeg bliver tit spurgt til, hvad  min holdning er til kosttilskud. Mange mennesker tager dagligt en vitaminpille, for at være sikre på, at de er dækket ind.

Men er det nødvendigt?

Det er desværre umuligt at svare helt præcist på, for de undersøgelser som er lavet, peger lidt i forskellige retninger.

Men meget tyder på at enkelte vitaminer og mineraler ikke virker alene. Hvis man fx indtager calcium i tilskudsform, vil mineralet ikke optages optimalt medmindre man samtidig indtager D-vitamin. Samtidig kan det være farligt at tage kosttilskud hvis man samtidig tager medicin. For eksempel kan C-vitamin forstærke virkningen af blodfortyndende medicin, mens for eksempel zink og jern kan hæmme virkningen af antibiotika. Derfor bør man altid tale med sin læge inden man tager kosttilskud og vitaminpiller, hvis man er medicineret.

Helt generelt vil jeg til enhver tid mene at det mest optimale er en god varieret kost hvor man herigennem får de nødvendige vitaminer og mineraler. Man ved med sikkerhed at nogle vitaminer og mineraler og arbejder sammen i ”komplekser”. Man skal bare sikre sig at spise fødevarer af god kvalitet (uforarbejdede og økologiske) og generelt følge årstidens frugt og grønt.

 

 

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *