Er du sulten? Er du mæt?

Af Lotte Arndal d. 18. december 2022

4. søndag i advent og din dag er sikkert fyldt med lækkerier og mange af dem. Og det er lige præcis som det skal være.
 
Måske du tænker: ”Jeg spiser alt hvad jeg kan og mere til, for efter jul spiser jeg aldrig sukker og usunde ting mere”. Det er hvad jeg kalder den sidste nadver eller labradoren.
 
Du er så heldig at din familie og venner også bager kage til dig i det nye år. Og når vi kommer til uge 3 i det nye år og vejret forsat er mørkt og koldt, så kan lysten til varm kakao med flødeskum og en god kage ikke holdes hen længere.
 
En bedre strategi er at smage på alt det du kan lide, og ikke gå all-in på mængden. Gå altid efter smagen uden at volumen bliver for stor.
 
Rigtig mange jeg møder, når jeg går ud kommenterer på det jeg spiser: ”Jeg troede ikke sådan en som dig spiste…..”. Den udtalelse bliver jeg mødt med, hvis folk ser mig spise chips, kage, slik eller andet de fleste forbinder med usundt og forbudt.
 
Mærk efter, så din samlede mængde af mad er i balance med, hvor meget du har bevæget dig. Så du ikke spiser for meget og lægger energi på ”lagret”, som du så skal arbejde hårdt for at forbrænde i januar.
 
At være god til at mærke sult og mæthed er nøglebegreber når vi taler sundhed og en krop i balance. At være i kontakt med sin indre termostat, som jeg kalder det. En termostat vi alle er født med som påvirkes af mange faktorer.
 
Helt små børn stopper helt automatisk med at spise, når de ikke er sulten mere. Du har sikkert prøvet at made et lille barn, der bare drejer hovedet, når det ikke er sulten mere. Når vi er mellem 3-5 år, begynder vi at påvirkes af ydre faktorer i forhold til spisning. Hvis du vejer for meget, kan der meget vel ligge en nøgle i at blive bedre til at mærke dig selv. Ikke at lade din spiseakt påvirkes af sindsstemninger (stress, kedsomhed, ensomhed, ked af det) og ydre faktorer (andre spiser, der står mad foran dig, maden er meget lækkert).
 
Julehilsner fra en rocker kold skaterhal i Jylland

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *