Er det giftigt at varme hørfrø op?

Af d. 20. september 2011

Her et interessant spørgsmål jeg har fået. Hørfrø er sunde og fyldt med nærende olie, og ikke mindst er de gode for din fordøjelse. Dog afgiver de et giftstof, når de varmes op. Er det relevant, når man bruger dem i bagning.

Læs spørgsmål og svar nedenfor, og bliver klogere på sagen:))

SPØRGSMÅL:

Jeg er glad for at spise hørfrø. Ikke hørfrøolie, men selve frøene. Men nu har jeg hørt at det er giftigt hvis man varmer dem op og jeg bruger dem bl.a. når jeg bager brød. Skal jeg holde op med det igen?

SVAR:

Tak for dit interessante spørgsmål. Det giftige, du taler om, er angiveligt stoffet cyanbrinte (også kaldet blåsyre), som frigøres når frøene varmes op. Det er helt sandt at stoffet er meget giftigt, men det har et lavt kogepunkt på 26 grader og er samtidig meget flygtigt – og vil derfor fordampe under bagningen. Så du skal ikke være spor bekymret i dén sammenhæng.

 

Men der kan være et andet problem ved at opvarme hørfrøene. Olien inde i skallerne er flerumættet og kan derfor ikke tåle høje temperaturer. Fedtsyrerne ændrer struktur og kan blive sundhedsskadelige hvis man indtager dem i store mængder.

Dog kræver det at du kværner/tygger kernene for at olien frigives, og det sker som regel ikke i nævneværdig grad, så de passerer bare systemet og kommer hele ud igen i den anden ende. Det værste der kan ske er derfor, at du ikke får noget ud af de gode fedtsyrer – netop fordi olien bliver inde i kernerne. På den anden side vil kernerne gavne din fordøjelse, da de som sagt futter direkte igennem systemet på grund af deres ufordøjelighed.

 

Jeg vil derfor anbefale at du bruger kernerne som du plejer, men er opmærksom på at hvis du vil have glæde af olien fra kernerne, bør du spise olien ren og uopvarmet – fx i smoothies eller lignende.

 

God fornøjelse med bagningen 🙂

Lotte Arndal

 

 

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 komment

  1. Only a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding pattern. “Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler.” by Albert Einstein.