Er Atkins-kuren usund?

Af d. 2. marts 2012

Der har været en masse snak om folk der har fået dårlige nyrer og andre sygdomme som følge af den popolære og meget fedt- og proteintunge Atkins-kur.

Atkins-kuren går ud på at spise masser af protein og fedt, men næsten ingen kulhydrat. Det vil sige masser af fedt kød, ost, fløde, smør, mayonaisesalater, nødder, og olier, men intet eller kun meget lidt brød, ris, pasta og kartofler.

De fleste vil tabe sig af kuren fordi protein mætter mere end kulhydrat og fordi de mange restriktioner automatisk vil betyde et begrænset fødeindtag.

Der er dog nogle alvorlige problemer ved kuren;

  • Fordi man ikke får nok grøntsager og frugt, vil man være i underskud af flere vitaminer og mineraler. Det vil alt andet lige betyde dysfunktioner i de fleste organer.
  • Når man ikke spiser fibre fra fuldkorn og grove grøntsager, vil man ofte få forstoppelse – og desuden vil fibermangelen forhøje risikoen for en lang række hjerte-kar-sygdomme.
  • En tredje alvorlig bivirkning kan forekomme når kroppen mangler kulhydrat. Den kan nemlig ikke forbrænde fedtet rigtigt uden kulhydrat. I stedet vil der dannes såkaldte ketonstoffer af fedtforbrændingsprocessen. Ketonstofferne er meget usunde for kroppen og kan i nogle tilfælde betyde forgiftningstilstanden ”ketoacidose”. Ved ketoacidose sættes blandt andet nyrerne på overarbejde fordi de bliver tvunget til at producere meget store mængder urin for at komme af med de giftige stoffer.

Som sagt taber de fleste sig af kuren, men personligt vil jeg aldrig kunne stå inde for at anbefale den. Det er livsvigtigt med de rigtige kulhydrater i de rigtige mængder (grove grøntsager, fuldkorn) for at få de fibre og vitaminer, som kroppen har brug for.

For en sikkerheds skyld vil jeg lige understrege at protein og fedt er en super vigtig del af en sund kost. Især når man vil tabe sig. Man skal bare have den rigtige kvalitet i de rigtige mængder – og altid sørge for at få masser af grøntsager hver eneste dag.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *