Bliver du sund og slank af at tælle kalorier – og er en kalorie en kalorie?

Af d. 19. september 2017

 

Nej og ja. I den rækkefølge.

Jeg har levet af at kostvejlede i 20 år, og jeg mener på ingen måde, at man skaber balance i sin kost og ikke mindst sit sind ved at tælle kalorier; At hele ens hverdag bliver et stort regnestykke.

Da jeg i tidernes morgen blev uddannet kostvejleder havde jeg sådan et smart system, hvor jeg tastede vægt, højde og drøjde, BMI, aktivitetsniveau – altså hvor meget folk trænede – og så sprøjtede den simpelthen en kostplan ud. Simpelthen hvor mange gram kylling og hvor mange gram broccoli folk skulle spise.

Det holdt jeg hurtigt op med. For folk gik hjem med de her planer og stod og vejede deres mad, og jeg fandt hurtigt ud af, at det her, det gav måske folk en ide om, hvilke mængder de skulle spise, men de fik ikke en fornemmelse af den balance, der skal være i forhold til det at spise. Hvilket er det, jeg gerne vil lære folk, når de får kostvejledning hos mig.

Så svaret er helt klart nej til det. For det handler selvfølgelig om balance.

Men når jeg alligevel også siger ja, så er det fordi (som jeg også skrev i mit indlæg om toastbrød), at når vi taler fysiologi og energi i kroppen, så er regneenheden kalorier eller kilojoule. Lige som når man går ned i banken og taler i kroner og ører. I bund og grund er det fysik, hvor en kalorie er den mængde energi, der er nødvendig for at opvarme et gram vand til én grad. Og det er det, vi i dagligdags tale kalder kalorier. Det er termodynamik, og den teori kan man ikke snyde.

Det, det selvfølgelig handler om, når vi taler kalorier, er ikke kun kalorier, men også næringsindholdet i maden. Hvilket også var min pointe i mit indlæg om toastbrødet. Det er jo klart, at de hurtige og tomme kalorier optages hurtigt, hvorimod noget, der indeholder fibre og proteiner, giver en langt højere grad af mæthedsfornemmelse, og derfor får du også mere for pengene og dermed mere for de kalorier, du spiser. Får du dine kalorier fra for eksempel broccoli, så får du ud over en hel masse vitaminer og mineraler også tilført en masse mæthed.

En lille ting, som også kan være relevant, er sådan noget som nødder og mandler, som jo indeholder enormt meget energi. Hvor meget man optager af det, afhænger også af, hvor meget man tygger dem. Hvis man ikke tygger dem, kan de faktisk komme rimeligt ufordøjede gennem systemet.

Det var bare et par pointer i forhold til den med toastbrød:-)

 

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *