Du får ikke hjertekarsygdomme af mættede fedt
Du får lige en spændende artikel mere fra Time. Denne om mættet fedt. Til alle dem som har fået kostvejledning hos mig siden jeg startede for 15 år siden ved, at jeg har sagt det er ok og endda sundt at bruge smør. Det lærte jeg på min anden kostvejleder uddannelse i USA hos en meget dygtig mand. Og med min akademiske baggrund synes jeg, at hans argumenter mod den etablerede holdning holdte tæt. Her 15 år efter viser det sig så, at det rent faktisk er sandt.
Du kan læse artiklen her.
Har lavet et resumme til dig, som du kan læse her:
Den nye bog: “Den store fede overraskelse: Hvorfor smør, kød og ost hører hjemme i en sund kost”, kommer som nyforskning og har rejst spørgsmål om forbindelse mellem fedtindtag, kolesterol og hjerte-kar-sygdom. En metaanalyse så påtidligere ernæringsmæssige undersøgelser og fandt ingen beviser for, at spise mættet fedt gav øget hjerteanfald. Der var heller ikke at finde tegn på mindre hjertesygdom i folk, der spiser umættede fedtstoffer. Derfor vendes blikket i denne bog mod, at det er OK at spise fedt i mad.
1. Krigen mod fedt startet af én mand.
En undersøgelse lavet af Ancel Keys viste, at personer som spiste mere kød med mere fedt i end personer, som spiste grøntsager, fisk, nødder mm. i større grad fik hjerte sygdomme. Men efter mere nøje analyse af Ancel’s undersøgelse, viste det, at det ikke var pga. fedtet men pga. sukker, at personerne fik hjerte sygdommene. Ligesom dette eksempel har vi været hurtige til at give fedt skylden for diverse sygdomme og dermed har vi reduceret vores forbrug af fedt.
2. Reduceringen af fedt har resulteret i at vi spiser flere carbs, hvilket ikke er godt.
I tilfælde af USA, har forbruget af mættet fedt været faldet med 11% siden begyndelsen af 1970’erne, mens forbruget afkulhydrater som pasta, korn, frugt og stivelsesholdige grøntsager er steget med 25%. Kulhydrater nedbrydes til glukose,som får kroppen til at frigive insulin, hvilket er med til at hjælpe din krop med at lagre fedt.
3.Det er ikke nyt, at raffinerede kulhydrater som hvidt brød og cookies er dårligt for dig. Men journalisten Nina Teicholz siger, at selv uraffinerede kulhydrater som fuldkorn pasta og frugt, synes at være værre for dit hjerte end fedtholdige fødevarer.
4. Kvinderne er særligt blevet ramt af dette dårlige syn på fedt.
Det viser sig, at når kvinder følger fedtfattig kost og når de har gjort det mere religiøst end mænd, så falder niveauet for deres “gode” HDL-kolesterol endnu mere dramatisk, end den gør hos mænd. Dette øger risikoen for hjertesygdomme.
5. Vi havde spist fedt igennem flere tusinde af år.
Dødeligheden som følge af hjertesygdomme er faldet kraftigt siden 1970, men meget af denne ændring kan henføres andre ting som, reduktion i rygning, kolesterolsænkende medicin og bedre akut lægehjælp.