“Din krop er din bedste ven” – Interview i Fitliving

Af d. 19. marts 2015

Hvordan er det overhovedet muligt at træne sin krop 10 år yngre?

– Vi har alle den alder, vi nu engang har ifølge fødselsattesten, men du kan holde dig ung fysisk, selv om du bliver ældre og dermed have frihed til at leve det liv, du ønsker, uden at din krop og dit energiniveau er en hindring for dette.

 

Gælder det, uanset hvilken alder jeg har?

– I princippet ja. Det er muligt at komme i fysisk form, som da du var i 20’erne, også selv om du for længst har passeret de 20. Og med den rette træning kan du holde din krop og form ved lige hele livet og endda løbe en maraton som 70-årig, hvis det er målet. Men mit vigtigste budskab er, at du selv efter mange år med for lidt træning og fysisk bevægelse kan vende tilbage til en form, hvor du er 10 år yngre, end du er på papiret.

 

Hvilken alder har din egen krop?
– Personligt er jeg i lige så god form, som da jeg var 25 år. Og nej, jeg træner ikke 10 timer om ugen, men to-tre gange om ugen året rundt. Jo ældre jeg bliver, jo mere taknemmelig bliver jeg for, hvor forunderlig en størrelse kroppen er. Og jeg bliver også mere bevidst om, hvordan jeg selv er ansvarlig for, at kroppen holdes ung og sund. Kroppen er din bedste ven, og den følger dig hele livet. Pas godt på den.

 

Hvordan kan jeg se, om min krop holder sig ung?
– Det vigtigste er konditallet. Et godt kondital er et udtryk for et godt helbred. Dit mål skal vær at holde hjerte og lunger unge og stærke, og det bedste bevis er, hvor meget ilt din krop kan optage og forbruge per tid. Det er også vigtigt at have en stærk krop med faste og spændstige muskler. En krop med mindre muskelmasse har en dårligere forbrænding, og det vil bevirke, at du nemmere tager på. Endelig har en krop, der fysisk er yngre end på fødselsattesten, også en god balance og koordination.

 

Hvilken træningsform er den mest foryngende?
– Styrketræning er eminent, hvis du ønsker at træne din krop yngre. Det gør dig nemlig i stand til at holde din muskelmasse ved lige hele livet og dermed bevare samme muskelmasse, som da du var ung, eller endda forøge den. Dine knogler, sener og led bliver også stærkere, når du styrketræner, og det er alt sammen med til at forbedre din forbrænding.

 

Gør styrketræning mig ikke pumpet?
– Med større muskelmasse mener jeg ikke muskler, som de ses på en stærk mand, men mere på en trænet og feminin krop med en fasthed, som var du 10 år yngre. DU skal ikke være en Terminator, men muskler er godt for dig, når du vil holde din krop ung og undgå den naturlige degenerering, vi alle gennemgår, allerede fra vi er i 20’erne. Muskler er det nye sort, når vi ønsker at holde os unge.

 

Hvor meget skal jeg træne?
– Hvis du vælger at træne tre gange en time om ugen, vil du kun bruge to-tre procent af din vågne tid på træning, men du vil nå tæt på 80 procent af din maksimale form, hvis du træner med høj intensitet. Det er nok til at gøre dig 10 år yngre både indeni og udenpå og give dig ekstra energi i løbet af dagen.

 

Hvordan skal jeg ellers træne?
– Intervaltræning er et andet af de afgørende redskaber, når du skal træne dig 10 år yngre og er sammen med styrketræning den mest effektive vej til vægttab. Men daglig bevægelse er mindst lige så vigtig for at forbedre din styrke, kondition og forbrænding og dermed holde din krop ung. Derfor skal du ud over dine besøg i fitnesscenteret tilstræbe at have en aktiv hverdag, hvor du går og cykler som en fast del af dine hverdagsrutiner.

 

Hvor hurtigt mærker jeg effekten?
– Allerede efter din første træningstime er du i gang med at træne din krop 10 år yngre. De foryngende processer går nemlig i gang, så snart du begynder at træne, og efter et par uger kan du mærke en forskel, fra da du begyndte. Forbedringer som fornyelse af celler, stabil hormonbalance og bedre enzymproduktion kan du ikke se med det blotte øje, men de synlige forskelle træder frem allerede efter et par måneder. Og så får du bl.a. en strammere bagdel, en fladere mave, fastere lår og arme, en slankere talje og en flottere holdning.

 

Hvad skal jeg undgå for at holde min krop ung?
– I princippet alt det, som der slider på den. For lidt søvn, stress, rygning, sukker og alkohol. Men den største trussel er inaktivitet. Især hvis du har et stillesiddende job. Så træn og bevæg dig regelmæssigt – uanset om det kun er 20 minutter. Faktisk er det langt mere sundt at finde en gylden middelvej og blive på den end pludselig at blive ekstrem.

 

Hvad ville du aldrig byde din krop?
– Når jeg går tur med min hund om morgenen kl.6, møder jeg tit folk, der går og drikker en cola og ryger en smøg. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man kan have lyst til det så tidligt. Jeg ville heller aldrig byde min krop ikke at bevæge den en hel dag – det er så fedt at kunne mærke den. Også psykisk.

 

Dit bedste tip til at holde huden ung?
– Jeg lægger tit ansigtsmasker, når jeg støvsuger, men der er to ting, jeg forkæler mig selv med: saunagus og diamantslibning med oxygen en gang om måneden. Det gør virkelig en forskel.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *