Træn med høj intensitet og øg din forbrænding

Af d. 16. september 2017

Jo højere intensitet du træner med, jo mere stiger din efterforbrænding. Træning med høj intensitet forbedrer dit kondital, styrker dit hjerte og gør dig yngre. Træning med høj intensitet giver dig en større efterforbrænding af kalorier og dermed et større tab af fedt end træning med lav intensitet. Og det gælder både styrke- og konditionstræning.

Efterforbrænding kan beskrives som et overtræk, du skal tilbagebetale. Det lyder måske negativt, men i træningsfysiologien er det positivt at have overtræk, for tilbagebetaling er ensbetydende med øget forbrænding. Hård træning, der øger din efterforbrænding, bringer dig hurtigere og nemmere til dit mål om at blive yngre, fastere og slankere.

Når du træner med høj intensitet, opbygger du en iltgæld. Når du holder pause efter at have løftet vægte eller løbet et interval, så lader du op igen, før du har fået pusten til at lave næste øvelse eller interval. I pausen betaler kroppen iltgælden tilbage, og i den periode er din forbrænding øget, hvilket vil sige, at din krop arbejder og forbrænder kalorier, selv om du er holdt op med at træne.

Hvor lang tid efterforbrændingen er øget efter træningsophør, afhænger af intensitet og varighed. Hvis vi bruger eksemplet med bilen, som jeg gjorde tidligere, svarer det til, hvor hurtigt bilen kører og hvor længe. Og ikke mindst hvor stor motoren er. Jo højere intensitet du har arbejdet med, og jo længere tid du har været i gang, jo længere tid vil forbrændingen være øget. Med andre ord: Jo mere du arbejder, jo mere energi skal der tilbagebetales. Efter et ekstremt hårdt, intensivt træningspas er efterforbrændingen forhøjet i op til 24 timer sammenlignet med meget lavt intensitetsarbejde, hvor kroppen godt kan vende tilbage til hvileniveau efter få minutter.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *