Det psykiske aspekt af at spise – 3

Af d. 19. september 2015

IDENTITET 

Når der skal ændres kost og motionsvaner, skal deltagerne ændre deres identitet for at der reelt er tale om en varig ændring. Ellers er der tale om en slankekur, dvs. en restriktion, der udelukkende bygger på selvkontrol. Noget man kun kan opretholde i en vis periode. En slankekur er ikke at ændre identitet, men at indsætte en parentes i ens livsforløb, hvor man spiser sundere, indtil målet, som for de fleste er den reducerede vægt, er opnået. Hvis man ikke ændrer sin identitet, vil man opleve tilbagefald som kan skyldes, at man ikke fundamentalt ændrer sin indstilling til mad og dermed en del af sin identitet – og følgelig aldrig kommer frem til at inkorporere sunde madvaner i sin livsstil.

En del af grundpillerne i mit koncept, at man skal holde den sunde kost 80 procent, og at de resterende 20 procent er til alkohol, lækker kage etc. Som en af deltageren sagde meget fint, så handler det om over de 12 uger, at skifte fokus fra de 80 til de 20 procent. Dermed mente hun, at hun til at begynde med havde utrolig meget fokus på at spise rigtigt. At få købt rigtigt ind. Sørge for at få protein til hvert hovedmåltid, forskellige grønsager etc. Men at hun som ugerne er gået, har fået flyttet fokus over på at vælge en lækker vin til fredag aften, en god chokolade til lørdag aften etc. Dvs. når hun har fået ændret vaner omkring grundkosten kører det automatisk, som en del af hende og noget hun altså ikke længere skal tænke så meget over. Dermed har hun overskud til at nyde de ekstra dejlige ting, hun krydrer weekenderne med. Mit mål som vejleder er her nået. Processen er tilvejebragt.

Måske tænkte du før da jeg skrev identitet, at det var lidt for meget. Men har du tænkt over, hvor meget vores identitet er defineret gennem vores valg af mad? Identitet kommer i dag ligeså meget fra valg af livsstil, som det kommer fra de klassiske sociologiske begreber, køn, klasse etc. Vi spiser ikke blot, hvad der er tradition for i vores samfundslag, vi vælger det selv. Jeg spiser eksempelvis ikke som mine forældre gør. Det gør derimod min søster, ligesom min mor spiser meget som sine forældre gjorde. De forskellige kostretninger, som folk helliger sig, tenderer til trosregninger, så jo, kostvaner handler om identitet!

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *