Det er hårdt for kroppen at slanke sig

Af d. 16. februar 2014
En kost med meget protein og kun en lille mængde kulhydrat er særdeles effektiv, når man vil tabe sig hurtigt. Men der er forskel på en sund kost og en kost, der slanker. Det er usundt at være overvægtig og sundt at være normalvægtig – det siger sig selv. Men selve perioden, hvor du taber dig, er ikke sund og ikke uden sundhedsmæssige omkostninger. Man taber sig jo, fordi kroppen mangler næring og tærer på depoterne, og det er selvfølgelig ikke sundt i for lang tid ad gangen. Derfor må du ikke skære ned på de drøje, fiberrige kulhydrater over længere perioder i dit liv. Et svensk studie viser, at diætformen
(få kulhydrater, meget protein) kan medføre en stigning i risikoen for blodpropper med op til 62 procent. (Lagiou m.fl., 2012). De kvinder, som skar flest kulhydrater fra og spiste tilsvarende flere proteiner, havde den største forekomst af hjerte-kar-sygdomme. Man mener, at det hænger sammen med manglen på de mange næringsstoffer og kostfibre fra grove kulhydrater,
som for eksempel rugbrød. Kostfibre (som er et kulhydrat) er alfa og omega for en god fordøjelse og et velreguleret kolesteroltal, så selvfølgelig skal man ikke nægte sin krop denne slags sunde kulhydrater gennem længere tid, bare fordi man vil tabe sig. Kroppen har både brug for protein, kulhydrat og fedt. Man skal bare vælge de rigtige typer, og på kulhydratsiden
vil det altså sige masser af grøntsager og grove kornprodukter som havregryn og rugbrød. Det er sandt, at man ikke taber sig så hurtigt, hvis man stadig spiser disse kulhydrater under vægttabet. Men hvis du er tålmodig, kan du sagtens slanke dig, mens du spiser grove kulhydrater. Det går bare lidt langsommere. Hvis du vil tabe dig hurtigt, giver det mening at
skære ned på kulhydraterne, men det må ikke blive en livsstil. I bund og grund taber man sig, fordi man indtager mindre energi. Grove kulhydrater er energitunge, og derfor kan man opleve, at et vægttab går hurtigt, når man skærer ned på dem i en periode. Men i princippet kan man tabe sig på hvide ris, lyst brød eller rugbrød – du taber dig ikke, fordi du spiser protein
i stedet for kulhydrat, men fordi du samlet set får mindre energi indenbords. Så brug din sunde fornuft, lad være med at overdrive, og fornem din egen grænse mellem behovet for en slank krop på rekordtid og de sundhedsmæssige fordele ved at holde de drøje kulhydrater på tallerkenen.
 Lagiou, Pagona, Sven Sandin m. fl.:
“Low carbohydrate high protein diet and incidense of
cardiovascular diseases in Swedish women: Prospective cohort study”.
BMJ. 2012

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *