Skønhed

Af Marie Louise von Sperling, læge.

Hvordan får man en smuk hud? Ja- det er der skrevet mange bøger og artikler om. Både alder, livsstil, genetiske, miljømæssige og hormonelle forhold spiller en rolle, ligesom søvn, kost og motion har betydning.

En vinkel som sjældent belyses, er vigtigheden af at holde kroppen pH balance mere basisk  for at bevare en sund og levende hud (normal pH værdi er 7,35-7,45. Til dagligt kan pH værdien testes i f.eks spyt- hvor det anbefales at pH værdien skal ligge mellem 7,4-7,5)

Indeholder kosten flere basiske komponenter (se liste nedenunder) udstråler  huden mere ”glow” og vitalitet. Kroppens celler fungerer simpelthen bedre i et basisk miljø, hvilket også afspejler sig i huden.  Otto Warburg vandt i 1931 Nobelprisen, da han fandt ud af, at raske celler overlever bedre i et basisk miljø, og at kræftceller trives bedst i et surt miljø. Skaber man således et mere basisk miljø i kroppen, vil kroppens celler fungere bedre, og huden forblive smuk.  –og kræftceller vil have dårligere betingelser for overlevelse.

Huden som organ sladrer i høj grad om kroppens indre tilstand. For eksempel har teenagere mere tendens til akne,  på grund af  meget stor hormonpåvirkning. Voksne kan også have problemer med urenheder, hvilket både kan skyldes hormoner, stress og ”sure” fødevarer som fedtfattige mejeriprodukter, sukker og alkohol.

En sund hud udstråler balance. Man bør derfor tænke over at skabe balance både hvad angår sin kost (fornuftig fordeling af kød, grønt og grove kulhydrater) samt opretholde en livsstil, hvor søvn og afstresning af kroppen har ligeså høj prioritet som karriere og moderne (by-)liv.

Ting, der virker basisk i kroppen:

  • Grøntsager (primært grønne)  inkl.  kosttilskud som Spirulina og Chlorella
  • Lime, citroner
  • Hvid fisk, kylling
  • Valnødder, avokado
  • Anti-stress, lykkefølelse
  • Motion

Ting, der virker surt i kroppen:

  • Alkohol
  • Hvidt sukker, hvede
  • Rødt kød
  • Forurening
  • Stress, ulykke
  • Søvnmangel

Man skal som hovedregel prøve at skabe balance i sin livsstil og fødevarer. Man må naturligvis gerne spise en rød bøf engang i mellem, men prøve på samme tid at supplere op med en masse grønt. På den måde forskubbes balance i mere neutral/basisk retning, så , man ikke kun giver kroppen ”sure” fødevarer.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment