Cellulite – Appelsinhud – Hvad er det, og hvordan kommer du af med det?

Af d. 22. november 2011

Det er ikke det kønneste at se på, men dog stadig et faktum, at langt de fleste kvinder ”lider” af cellulite – eller appelsinhud, som fænomenet også kaldes, i større eller mindre grad.

Man ser ofte ordet ”cellulitis” som betegnelse for tilstanden, men det er en fejl. Cellulitis derimod er en akut betændelsestilstand i hudens bindevæv – ofte forårsaget af streptokokker eller stafylokokker, og kan kun behandles med antibiotika.

Cellulite er derimod ikke en sygdom, men fedt som ophober sig i underhudens isolerende fedtlag. Det viser sig som en bulet overflade, der godt kan minde lidt om en forstørret appelsinskral.

Bulerne opstår fordi fedtet mellem den synlige overhud og musklerne indkapsles i små ”rum”, hvor elasticiteten ikke kan følge med.

Strukturerne mellem overhuden og musklerne bliver hårdere med årene, og derfor bliver celluliten sværere at slippe af med som tiden går.

Selvom det er de mest fedtdominerede områder der ofte rammes (bagdel og lår) der oftest rammes, vil der også være cellulite at finde på helt slanke piger. Derfor kan man ikke sige at der er direkte sammenhæng mellem forekomsten af cellulite og overvægt. Dog vil en overvægtig pige som taber sig, naturligvis opleve en minimering af problemet.

Der har været en masse snak om at cellulite udelukkende skyldes ophobninger af ”gift” i kroppen, og at faste eller udrensningskur skulle være løsningen på problemet. Dette er desværre ikke tilfældet. Samtidig tilbyder rigtig mange kosmetikproducenter forskellige cremer og lotions, som skulle kunne afhjælpe problemet. Men eftersom problemet ligger i underhuden, hvor cremen aldrig vil kunne trænge ind til, er dette helt utænkeligt. Det eneste en lotion eller lignende ville kunne gøre er, at tilføre overhuden en masse fugt – og dermed give en smule glattere overflade. Men denne minimale effekt kan opnås med de fleste almindelige fugtighedscremer, og svarer i virkeligheden til at lakere en bil udenpå rusten. Så der er absolut ingen grund til at smide penge efter de dyre cellulite-produkter.

Men selvfølgelig er der noget, som du selv kan gøre for at mindske problemet. Undgå overvægt ved f.eks. at holde igen med med alkohol, hvidt brød og sukker. Derudover drejer det sig om at forbedre hudens elasticitet så meget som muligt. Drik masser af vand, spis masser af vitaminrige grøntsager og sunde umættede fedtsyrer så cellerne har mulighed for at fornyes og gøre deres arbejde.

For at øge blodgennemstrømningen bør du samtidig du dyrke daglig motion og sørge for at få din nattesøvn. Det sidste er mere vigtigt end man lige tror. Men det er nu engang mens man sover, at cellerne i bindevævet (og resten) af kroppen, regenereres bedst. Er du i søvnunderskud øges mængden af stesshormoner i blodet, som blandt andet medfører, at kroppen ”holder på fedtet”. Det kan derfor kan være svært at slippe af med appelsinhuden, hvis man over længere tid ikke får sovet nok.

Ligeledes for at øge blodgennemstrømningen, kan du tørbørste problemområderne inden bad, massere områderne, anvende bodyscrub, tage bade med vekslende kolde og varme temperaturer og selvfølgelig huske din fugtighedslotion så din hud ikke tørrer ud.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *