Brith Tychsen: Kan sove når jeg bliver gammel…

Af d. 24. oktober 2012

Søvn har i min verden været en overvurderet ting. Jo mindre man sover des flere timer har man i døgnet !

Og dermed mere tid til at være aktiv i hverdagen, 4-5 timers søvn må være nok til at blive klar til næste dag.

Ikke så sært, min krop var møg træt, både indvendig og udvendig. Den blev presset på alle leder og kanter, selv når jeg ikke trænede, fik den ikke lov at hvile ud og regenerere, for hvis det ikke var det ene eller andet arbejde, så var der altid 117 ting jeg kunne fortage mig, for at holde mig i gang.

Men når først man er kommet under Lottes vinger har man virkelig brug for de 8 timers søvn hun dikterer. For selvom jeg trænere mindre, er træningen hårdere og mere koncentreret. Så jeg er virkelig træt, og er begyndt at lytte til og fornemme min krop, og give efter for dens signaler.

Havde i starten svært ved at få en god natte søvn og vågnede mange gange. Men jo mere min krop kom ned i gear og jeg gav slip på stressende elementer, jo mere naturligt kom trætheden og den dybe søvn.

Noget der især har hjulpet mig ned i gear er gåture. For indrømmet, havde svært ved at undvære mine løbeture. Så måtte jo gå i stedet og samtidig kunne jeg øve/træne mit åndedrag og vejrtrækning.

Og det hjalp virkeligt, lukker helt ned og lader tankerne flyve, mærker luften, lydene og duften. Sanser tingene omkring mig, elsker at gå og kigge på folk, naturen mm. Og lade ideer og tanker komme til mig.

Og der må være noget om det, for mange af tidens store filosoffer og kunstner har brugt gåture til at slippe stress, få ideer, geare ned og vække underbevidstheden.

Kierkegaard beskriver det meget godt i et brev til syg svigerinde: Tab for alt i livet ikke lysten til at gaae. Jeg gaaer mig hverdag det daglige velbefindende til og gaaer fra enhver sygdom; jeg har gået mig de bedste tanker til, og jeg kjender ingen tanke så tung, at man ikke kan gaa fra den.

Hvem har ikke i en eller anden grad oplevet hvordan, en tur ud i den friske luft, kan få selv de mørkeste tanker og følelser til at forsvinde og fylde sindet med nye tanker og mulige løsninger på problemer.

Kan stadig have stressede dage og dårlig søvn, især når jeg ved jeg skal noget eller der er for mange tanker og ting der forstyrre. Men prøver at gå i seng med klart sind. Og lave huske liste, så jeg ikke ligger og tænker på ting jeg skal huske. Og så selvfølgelig få gået en tur eller lavet lidt yoga for at klare sindet, koble af.

For i sidste ende er min krop mit tempel, som jeg skal passe på, lytte til og behandle med respekt og ikke en maskine på autopilot, hvor man bare skifter batterier når den er flad. For så ender det med jeg ikke bliver gammel og dermed ikke får tid til at sove !

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *