Arndals Lommekosmetologi – Spis dig til en flot hud

Af d. 14. september 2011

Lever af at sælge cremer, så burde jo skrive, at du kan få flot hud, hvis du køber et af  mine produkter. Men nej, flot hud kommer indefra. Elsker selv blødgørende og velduftende cremer, og bruger det flittigt, men flot hud kommer altså indefra!!!  Læs her, hvordan du får flot hud, og se eksempel på kostplan.

Drømmer du om at få flottere hud? Så er der mere du kan gøre end at undgå tobaksrøg, passe din nattesøvn, motionere jævnligt, rense og fugte morgen og aften og ikke mindst beskytte huden mod solens UV-stråler, hård frost og andre udefrakommende faktorer, såsom smog. Her har jeg samlet mine allerbedste råd om, hvordan du også kan pleje og styrke huden indefra.

 

  1. Drik masser af vand

Hvis din krop mangler vand, vil den automatisk begynde at trække vand fra din hud. Det vil resultere i tør, rynket eller mat hud. Hudcellerne har brug for vand for at fornyelsesprocesserne kan foregå. For hvert kilo, du vejer, bør du dagligt drikke 0,033 liter vand. Te og kaffe tæller ikke med, da de er vanddrivende.

 

  1. Spis Omega-fedtsyrer

Ligesom vand, indgår fedt som et betydningsfuldt element i hudcellerne. Hvis din hud er tør  eller uelastisk, får du måske ikke nok af de sunde, flerumættede Omega-fedtsyrer. Især Omega-3, som de fleste er i underskud af. Du finder Omega-3-fedtsyrer i fed fisk, koldpresset hørfrøolie og kæmpenatlysolie. Det er vigtigt, at du ikke varmer de koldpressede olier op! Spis også gerne lidt nødder og mandler til dine mellemmåltider.

 

  1. Spis fiberrigt

Det er vigtigt, at dit tarmsystem fungerer, ellers kommer din hud til at stå for en del af afgiftningsprocessen. Og dét ser ikke kønt ud. Derfor bør du spise fiberrigt fra både grove grøntsager og godt, økologisk fuldkornsrugbrød.

 

  1. Undgå så vidt muligt ”frie radikaler”

De frie radikaler er kemisk ustabile molekyler, som gerne vil koble sig på dine celler og oxidere (= ødelægge) dem. Huden udsættes eksempelvis for dem gennem tobaksrøg, alkohol, smog, ozon og friturefedt. Desuden påvirkes de af stress og manglende søvn.

 

  1. Spis antioxidanter

For at begrænse dannelsen af frie radikaler, samt for at uskadeliggøre nogle af dem, der allerede findes, kan du tilføje antioxidanter gennem din kost. Vitaminerne C og E samt betakaroten er let tilgængelige antioxidanter. Gode fødevarer er: blomkål, broccoli, gulerod, citrusfrugter, spinat, bær, æg og fisk.

 

  1. Undgå sukker

Hvis dit blodsukker svinger meget i løbet af dagen, eller du har højt blodsukker gennem længere tid, vil det påvirke hudens bindevæv, som bliver stift og uelastisk. Derfor bør du holde dig fra raffineret sukker, hvidt brød, pasta og hvide ris. Hvis du alligevel spiser disse fødevarer, er det vigtigt, at de indgår i små mængder i et ellers nærende måltid.

 

  1. Drik kaffe og alkohol med måde

Alkohol trækker både vandet og de vigtige fedtstoffer ud af huden og udtørrer dermed huden indefra. Kaffe er meget vanddrivende og skyller mange gode mineraler ud. Én kop kaffe om dagen gør dog ingen skade i denne sammenhæng. Som kvinde bør du højst drikke syv genstande om ugen og fem på én aften.

 

 

Forslag til madplan

Mængderne passer til en kvinde på 65 kilo, som motionerer cirka 3 timer ugentligt.

  1. 1. dag

Morgen: 1 skive rugbrød med stegt eller bagt kyllingefilet, 100 gram gulerodsstænger og en 10-15 mandler

Frokost: Salat af 100 gram dampet broccoli, 50 gram fetaost, 1 kogt æg, appelsinskiver fra 1 stk. appelsin, 3 blommetomater, ½ rødløg, en håndfuld bønnespirer og 1 spsk. olivenolie.

Middag: 130 gram tunsteak med 200-300 gram bagte rodfrugter, 1 løg, 1 fed presset hvidløg og chili efter smag og behag.

 

  1. 2. dag

Morgen: 100 gram laks bagt med 1½ dl blandede bær og 3 spsk. solsikkekerner.

Frokost: 130 gram kyllingespyd med råkost af 2 mellemstore gulerødder, 100 gram hvidkål, ½ æble, 1 spsk. græskar-kerner samt dressing af 1 spsk. olivenolie, 1 tsk. sennep og en smule citronsaft.

Middag: 150 gram stegt/grillet andebryst med salat af 200 gram revet rødkål, 5 valnødder, ½ pære, kerner fra ½ granatæble og frisk appelsinsaft.

 

  1. 3. dag

Morgen: Omelet af 2 æg, 50 gram økologisk bacon, ½-1 peberfrugt, 100 gram porrer og 100 gram champignon.

Frokost: 120 gram kalkunfrikadeller med 100 gram sauteret broccoli, 50 gram blomkål, 1 stk. peberfrugt, 3 tomater og 100 gram frisk spinat.

Middag: 150 gram ovnstegte sildefileter med råkost af 250 gram revet hvidkål, ½ dl friske blåbær, 20 stk. hasselnødder, 1 spsk. olivenolie samt chili og limesaft efter smag og behag.

 

 

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentar

  1. Hej Lotte

    Det er et meget inspirerende forslag til en kostplan. Jeg har et andet sted læst, at du anbefaler, at man begrænser sine mellemmåltider.

    Bør denne kostplan følges uden at supplere med mellemmåltider?

    mvh
    Karina

    1. Hej Karina,

      Ja, jeg anbefaler at du holder dig til hovedmåltiderne. Min holdning er at mad skal nydes siddende, hvor du forholder dig til, hvad du spiser. Fysisk og mentalt, og ej spise på farten, mens man er i gang med at lave alt muligt andet. Min erfaring som kostvejleder gennem mange år er, at det med at spise mellem måltiderne leder til indtagelse af mere mad, og vel og mærke uden at man er bevidst om det.

      Håber det var svar nok. Ellers skriver du bare igen:))

      Kærlig hilsen

      Lotte