Åndedrætsøvelser (se dem på film)

Af d. 30. september 2012

Efter at jeg flere steder nævner åndedrættet i forbindelse med bedre fordøjelse og færre spændinger i nakken, har flere skrevet til mig, om jeg kan konkretisere, hvad et godt åndedræt er.

Jeg vurderer altid hver enkelt deltager, og det er jo ikke de samme fejl folk laver. Mine anbefalinger er derfor også forskellige. Men en generel vurdering er, at:

1) Åndedrættet skal trækkes 1/3 del i brystkassen, og 2/3 del i maven/bugen. Flere bruger slet ikke maven, men trækker primært åndedrættet i nakken. Det giver nakkespændinger, da musklerne i nakken, bliver sat på et stykke arbejde, de reelt ikke er designet til.

Øvelsen her er grundlæggende og god til at indarbejde det korrekte åndedræt. Læs: Få bevægelse i maven.

ØVELSE: Liggende afspændende åndedræt

2) Nogle har hvad jeg definerer som “sovende” maver, dvs. maver som står ude af bugen uden aktivitet eller bevægelse overhovedet. Ej heller når luften kommer ind og ud. Her sætter jeg fokus på åndedrættet for at opnå aktivitet/bevægelse i maven. Når du puster ud, skal maven blive flad.

Se øvelsen her, hvor der lægges tryk på udåndingen for at aktivere maven. Målet er at få lige så meget forskel mellem “inde” og “ude”, som Thomas gør på filmen her.

ØVELSE: Fløjten

3) Den sidste øvelse, som også virker simpel, men som har meget stor effekt på aktivering af mavebæltet, og at få gang i åndedrættet er “Horse Stance” øvelsen, hvor du står på alle fire og trækker vejret dybt ind og ud. En ikke mindre end fremragende øvelse! Opgaven lyder på, at man lader maven falde ud (afspænding af bugen), når luften kommer ind, og at den bliver flad(ere), når man puster ud. Uden brug af ryggen og baller. Beder altid kvinder om at knibe i det de påbegynder udåndingen, hvormed bækkenbunden aktiveres før selve maven.

ØVELSE: Horse stance

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *