Anbefalinger til at tage på i vægt kontra anbefalinger til at tabe sig

Af d. 30. oktober 2017

I dag har jeg siddet med en af de kvinder, som jeg vejleder til at blive sundere og for hendes vedkommende handler det om at tage på i vægt.

Jeg har en del, jeg vejleder, som skal tage på i vægt, men langt flere, der skal tabe sig.

Det jeg anbefaler at man gør, hvis man skal tage på i vægt, er selvfølgelig fuldstændigt modsat af, hvad jeg anbefaler man gør, hvis man skal tabe sig.

Med kvinden, jeg har siddet med i dag, har jeg som altid taget udgangspunkt i tallerkenmodellen. Men jeg laver dog en anden fordeling, end jeg gør med de, der skal tabe sig. Kvinden spiser meget grønt. Det er jo ikke, fordi grønt ikke er sundt, men når man vejer for lidt, så er det vigtigt, at man virkelig skærer ned på grønsager. Den her kvinde skal ikke sidde og spise store salater fyldt med grove grønsager, broccoli, blomkål og spidskål og blive mæt for få kalorier. Det får hende simpelthen ikke til at tage på i vægt og blive sund.

Så vanen med at fylde hele eller halve tallerkner op med diverse grønne salater, også selv om der kommer lidt nødder eller lidt kylling ned i, den skal vi simpelthen have minimeret. I stedet skal vi havde flere drøje kulhydrater, den udskældte kulhydrat i form at kartofler, brød, ris og pasta. Forstået på den måde, at vi får tallerkenens samlede kaloriemængde til at stige.

Og det er jo lige præcis det modsatte af, hvad jeg anbefaler, hvis man gerne vil ned i vægt.

Så siger hun til mig, at jeg jo selv siger, at grønsager er sundt.

Men det er ikke det, der er pointen. Når jeg sidder og regner på, hvad hendes salater indeholder af energi, er der ikke nok. Hun er meget langt nede i vægt, og vi skal have hende op i en fart. Så skær ned på alle de grønsager og skær ned på frugten og ind med mad, der indeholder flere kalorier.

I forhold til at snacke, så er et af mine meget vigtige punkter, at vil du tabe dig, så skal du ikke rende rundt og snacke og spise mellem måltiderne. For det øger ganske enkelt madindtaget henover en dag og dermed kalorieindtaget.

Men i forhold til kvinden, der skal tage på, beder jeg hende om at snacke i løbet af dagen. Det kan selvfølgelig være sund snack, men eftersom hun er oppe imod at skulle indtage en del flere kalorier, end hun er vant til, så anbefaler jeg hende også til at tage noget af det, hun har lyst til, uanset hvad det måtte være, for at hun mentalt kan rumme at få nok mad ind. Simpelthen noget, der indeholder noget energi.

En anden af mine klare anbefalinger, når man skal tabe sig, er, at man ikke drikker sine kulhydrater, da man meget let kan få 100, 200 eller 500 kalorier indenbords, uden det er forbundet med særlig meget mæthed, og man føler ikke, man har fået noget at spise.

Men det er lige præcis det, jeg anbefaler hende: At drikke sine kulhydrater ved siden af den rigtige mad. Som eksempelvis kakaomælk (jeg køber den gode nede fra Meyers) er en rigtig let måde at få ekstra kalorier for eksempel om aftenen.

Men igen, har du stillesiddende arbejde, og vil du gerne tabe dig, er det ikke det, du skal gøre.

Det har været interessant at sidde med kvinden i dag og komme med råd, som er stik modsat dem, jeg giver folk, der skal tabe sig:

Ind med flydende måltider i form at noget, der indeholder en masse energi, skær ned på grønsagerne, ind med flere døje kulhydrater, en ordentlig gang smør og en masse fed ost ovenpå det brød, hun indtager. En masse pasta, ind med risen og hyppigt indtag af de fede fisk som makrel og laks. Og en masse nødder og tørret frugt.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *