Ammoniak-agtig svedlugt under træning – for meget protein?

Af d. 6. januar 2013
Mange oplever, at de lugter af ammoniak under træningen. Især under konditionstræning. Det kan skyldes mange forskellige ting, men den mest “kendte” er nok, at folk simpelthen spiser for mange proteiner i forhold til hvad kroppen kan omsætte.

Proteiner er gode, vigtige og helt uundværlige, men… Jeg er nødt til – endnu engang – at kommentere på en gængs misforståelse:

Man anbefaler at spise flere proteiner og mindre kulhydrat hvis man vil have et hurtigt vægttab. Ikke for sundhedens eller for de fysiske præstationers skyld! Det er desværre noget, som mange får galt i halsen.

Især hvis du træner meget konditionstræning, er det mere vigtigt med kulhydrat for at fylde depoterne op efter træningen.

Der er en sandsynlighed for, at den ammoniak-agtige svedlugt skyldes en forkert ratio mellem protein og kulhydrat, men det er ikke sikkert. Det kan også være hormonelt, skyldes medicin eller bakteriesammensætningen på huden generelt.

Hvis du oplever problemer med grim lugt af ammoniak under træningen, vil jeg helt klart anbefale dig, at skrue lidt ned for proteinindtaget og lidt op for de gode kulhydrater (grøntsager, rugbrød, brune ris, kartofler). Og så se hvad der sker. Hvis det fortsætter, ville jeg få nyrerne og leveren tjekket hos lægen for en sikkerheds skyld. For meget protein burde nemlig kunne udskilles via urinen, men stofskiftet fungerer bare lidt anderledes under fysisk aktivitet.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *