Alkohol og vægttab
En kunde skriver til mig:
“Jeg kan ikke finde rundt i hvor ”farligt” alkohol er hvis man gerne vil tabe sig. Hvor meget feder det og er det okay at drikke fx juice i stedet for? Er det bedre med øl eller vin og hvad ville du anbefale HVIS man alligevel vil drikke lidt alkohol til en fest?”
Når man taler om vægttab og alkohol er der to vigtige faktorer at tage hensyn til.
1. Der er forholdsvis mange energi (kilojoule) i alkoholiske drikke
2. Alkohol sætter en stopper for vægttabet for en periode lige meget hvor sundt du ellers spiser.
Hvis vi først ser på den høje energimængde med et par eksempler:
1 flaske rødvin: 2100 kJ
1 glas rødvin (2 dl): 610 kJ
1 flaske champagne: 2210 kJ
½ liter fadøl (pilsner): 790 kJ
Gin & Tonic (3 dl tonic, 4 cl gin): 940 kJ
Vodka & Juice (3 dl juice, 4 cl vodka): 1070 kJ
Gin & Danskvand (4 cl gin): 440 kJ
(Hvis man vil omregne til kalorier, svarer 1 kCal til 4,2 kJ)
Energimæssigt er det nemt at se hvad der betaler sig.
Hvad angår juice, indeholder det faktisk mere energi end i øl. ½ liter appelsinjuice indeholder 900 kJ sammenlignet med ½ liter fadøl med sine 790 kJ. Dét kan nok overraske de fleste…
Dernæst er det interessant at se på hvad alkohol gør ved fedtforbrændingen.
Kroppen har et ”forbrændingshieraki”. Det vi sige at den selv vælger hvad den prioriterer højst når det gælder om at fyre energi af.
Forbrændingshierakiet ser således ud:
1. Alkohol
2. Hurtige kulhydrater (sukker, stivelse)
3. Protein og langsomme kulhydrater (grøntsager, rugbrød)
4. Fedt
Da alkohol opfattes af kroppen som gift, vil den til enhver tid forbrænde alkoholen først. Og da fedt i forvejen er dén energikilde som kroppen har sværest ved at forbrænde, vil der stort set ikke forekomme fedtforbrænding så længe der er alkohol i systemet.
Så selvom du vælger de mindst energiholdige alkoholdrikke, vil du stadig sænke dit vægttab betydeligt.
Nu er der i hvert fald noget info at forholde dig til, når du vælger alkohol fra eller til under dit vægttab. God fornøjelse.