Opråb til dig, som vælger at leve helt eller delvist som veganer eller vegetar

Af d. 5. februar 2019

Dette er ikke et indlæg om, at du ikke må være veganer eller vegetar. Det er et indlæg om, at når du vælger at være det, skal du sætte dig ind i det, så du ikke kommer til at være i underskud af næringsstoffer.

Jeg har rigtig mange mennesker i forløb, og af dem er der en del, der enten helt eller delvist vælger at være vegetar eller veganer. Og vælger man at skære en kostgruppe helt eller delvist væk, er man nødt til at sætte sig ind i, hvordan man erstatter de manglende næringsstoffer.

Nederst i dette indlæg har jeg lavet to beregninger, en for en kvinde og en for en mand, hvor du kan se, hvor meget i underskud for protein de er, når de skærer kødet væk.

Der er nogen, der vælger at leve vegetarisk eller vegansk, fordi det er tidens trend, fordi de vil passe på miljøet, eller fordi de føler sig sundere, når de gør det. Uanset hvilken bevæggrund du har for at vælge en kostretning, er det afgørende, at du sætter dig ind i kroppens behov for næringsstoffer og kosten indhold af de forskellige næringsstoffer, så det ikke går ud over din sundhed. For de to beregninger, jeg har lavet nedenfor, og som jeg har sendt til de kunder, jeg vejleder, viser, at det simpelthen er sundhedsskadeligt for deres krop.

Tager man kød ud, skal der bælgfrugter eller tofu ind, eller du kan erstatte det røde kød med fisk og yoghurt. Kosten skal simpelthen sammensættes rigtigt. Og det er faktisk ret svært selv at sammensætte den helt rette kost, hvis man ikke har en længere uddannelse indenfor ernæring.

Jeg vil klart anbefale at få lavet en kostplan hos en dygtig uddannet kostvejleder. Hos os koster det 700 kroner at få lavet en individuel og skræddersyet beregning, der tager hensyn til din højde, drøjde og krop.

 

Eksempel 1:

En af kvinderne har indtaget 9,42 gram protein på en dag og hun skal indtage mellem 68 og 85,5 gram per dag.

Hun har til morgen spist havregrød med blåbær. Frokost to skiver rugbrødsmadder med avokado og pesto og til aften en salat primært bestående af grønsager.

 

Eksempel 2:

En af de mænd jeg vejleder har på en dag indtaget 26,51 gram protein. I forhold til hans højde og drøjde skal han indtage mellem 83,8 og 131 gram

Han morgenmad har været en smoothie på grønsager og frugt. Frokost to rugbrødsmadder med en skive kødpålæg på hver og grønt til. Aftensmad var en karry suppe med pasta.

 

Det er som sagt muligt at få en personlig og skræddersyet plan med beregninger, der viser du får både de rigtige nærringsstoffer og i den rigtige mængder for at være sund. Denne ydelse kan købes på timebasis til en pris af 700 kr. Forud for mødet med din kostvejleder sender du en fyldestgørende mail, hvor i du beskriver dine ønsker og behov, samt hvordan du på nuværende tidspunkt sammensætter din kost. På det grundlag laver vi præcise beregninger som vi gennemgår sammen med dig til et personligt møde på 30 minutter. Blot retur denne mail, hvis du ønsker at vide mere.

 

Proteinmangel kan resultere i fatale sundhedsproblemer, f.eks. med leveren og nyrer. Det kan herudover forårsage svaghed, irritation, træthed og problemer med at tænke klart.  Der kan forekomme ændringer i hud og hår, man har mere tendens til at være tør, få pigment ændre, udslæt, være bleg/grå i udseendet og håret kan tynde. Selvfølgelig, er tabt af muskelmasse også en tendens da protein er musklernes byggesten. Herudover kan proteinmangel forårsage diarre, infektion (læs: svækket immunforsvar) og edema: en tilstand hvor man får abnormale hævelser i kroppen. (Byrd-Bredbenner, C. and Wardlaw, G. (n.d.). Wardlaw’s perspectives in nutrition).

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *