Kosttilskuddet HUSK

Af d. 18. december 2012
I forbindelse med jeg sendte blogindlæg ud med fibre og kosttilskuddet HUSK modtog jeg nedenstående mail, som jeg finder relevant at lægge ud til alle jer andre også:-)
Min erfaring med kosttilskuddet HUSK
I forbindelse med Lottes anbefaling vedrørende at holde sig fra kosttilskud generelt, herunder kosttilskuddet HUSK, vil jeg gerne supplere hendes anbefaling med egne erfaringer fra desværre alt for mange hospitalsindlæggelser på mave-tarm medicinske og kirurgiske afsnit igennem de sidste 20 år.
Som ung fik jeg diagnosticeret Morbus Chron, som senere viste sig at være Colitis Ulcerosa. Begge sygdomme ligner hinanden. Colitis betyder tarmbetændelse (Inflammatory Bowel Disease), og dækker over en lang række tilstande, som fx Colitis Ulcerosa (blødende tarmsår/betændelse), Morbus Crohn / Crohns sygdom (kronisk tarmbetændelse).
Ovennævnte sygdomme er igennem tiden og bliver stadig forvekslet med Irritable Bowel Syndrome (irritabel tyktarm/dysfunktionel tarm), fordi der ofte vil være samme symptomer: mave- og ledsmerter, diarre, oppustethed (udspilet mave), pludselig eller uregelmæssig toilet trang, etc.
Når tarmen er irriteret vil det forstyrre optagelsen af de næringsstoffer, som er i den mad, som vi spiser. Dette vil med stor sandsynlighed medføre mangelsymptomer på længere sigt, idet kroppen ikke vil få de optimale mængder af bl.a. vitaminer og mineraler.
HUSK er i forbindelse med ovennævnte mave-tarm sygdomme et kosttilskud, som kan medvirke til at lindre hyppige toiletbesøg og dermed forebygge dehydrering og manglede optagelse af næringsstoffer. Til gengæld er HUSK – baseret på egne erfaringer som helt almindelig lægmand, men dog ”ekspert” i at være mave-tarm patient – IKKE for sunde og raske maver og tarmsystemer, som blot skal reguleres med god og sund proteinrig kost.
Jeg har oplevet alt for mange patienter, særligt unge kvinder eller kvinder i al almindelighed, som bliver indlagt med opsvulmede maver, fordi deres praktiserende læge har anbefalet dem til at tage dette kosttilskud i forbindelse med en gene, som kan henføres til deres kost og livsstil i øvrigt. En gang lå jeg ved siden af en ung kvinde, som lignede en gravid i 8. måned. Hun var så forstoppet, at hun kun optog et minimum af næringsstoffer. Hun var indlagt i meget lang tid – i betragtning af, at hun ikke havde nogen diagnosticeret sygdom.
Vi er alle individuelle og har individuelle næringsbehov. Kan min erfaring supplere Lottes anbefaling om ikke at tage HUSK, så er det hermed viderebragt. Jeg er ingen kostguru og fanatisk med noget, men min sygdomshistorie har lært mig, at kosttilskud helt kan og bør undgås, hvis vi ellers sammensætter vores kost, så vores krop får den rette mængde af næringsstoffer.
Bedste hilsener
Helle

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *