Ibi Støving: 80/20 reglen

Af d. 14. november 2011

80/20

På Lotte´s Bootcamp er det vigtigt at fordele sin mad efter reglen ”80/20”. Det vil sige at 80 procent af ugens madindtag skal være sundt og fyldt med protein og grønt.  De  sidste 20 procent er ”fornøjelse” . Det kan være i weekenden hvor man tager sig nogle glas champagne, et stykke kage eller fordeler de 20 procent over ugen med et lille stykke  mørk chokolade efter maden  – eller en kop kaffe når man er ved at falde om af træthed.

Men 80/20 er så meget mere end det. Det er også en god retningslinje i alt andet i livet.

Jeg har altid været tilhænger af ”Alt med Måde” – metoden.  Lev livet men lad vær at overdrive eller underdrive.  Træning er godt – endda 6 gange om ugen hvis man har overskud – men hvil dig indimellem. Sund mad er vigtigt, men at sidde med veninderne og spise en Creme Brulee eller drikke en falske champagne er også dejligt. At sove er godt, men for lidt eller for meget søvn kan også ødelægge mere end det gavner.  At feste er fedt, men ikke hele tiden osv – you get my drift.  Det eneste som faktisk kun gavner er at elske og grine.  Om det så er kærligheden til mennesker, musik, dans, blomster, dit job eller din hobby. Det synes jeg man skal gøre så meget som muligt. Uden dog at elske de /det  forkerte og grine på upassende tidspunkter.

I træningen oplever jeg en opadgående kurve i velvære – jeg er jo nærmest lidt afhængig efterhånden. Dog kan jeg også mærke at det der fitness-liv er en anelse ensformigt. Derfor holder jeg også af at løbe en tur, svømme lidt, danse eller spille bold med min søn,  dyrke lidt yoga og meditere lidt – bare for at få det hele lidt på afstand  – for igen at elske de jernmøbler man hver anden dag hænger ud over med farven lilla malet i ansigtet.

Det bliver en livsstil. Og når jeg har min søn med i fitness centeret – så ser han at det også er en måde man kan leve på. At dyrke sin krop, kæmpe med udfordringer og svede. Det vil jeg gerne give vide. Et aktivt liv. Jeg vil også godt vise ham at man skal yde for at kunne nyde. At vi først skal spille en times hockey eller på legepladsen og boltre os – inden den står på isvaffel eller lørdagsslik.

80/20 er en god guideline  – i alt hvad man foretager sig. Og så kan det være det svinger i perioder alt efter situationen eller udfordringen – men hvis man holder sig for øje om man har det godt – og at livet går godt – så er det let at rette op. Og har jeg en møg-dag eller møg – uge, så ved jeg at kan komme tilbage til det sunde liv- både psykisk og fysisk ved at tænke positivt og ved at gå tilbage til …..

ja – 80/20.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *