Hvorfor siger min ryg en "knæk-lyd", når jeg laver maveøvelser?

Af d. 8. marts 2012

Har igennem mine mange år som træner flere gange hørt dette spørgsmål.

Lyden kommer fra ryggen, når de laver maveøvelser. Ofte har jeg set/hørt det, når folk ligger på ryggen, og laver øvelser, hvor benene strækkes ud henover gulvet. Det lyder ikke behageligt, men gør som sådan ikke ondt.

Årsagen er, at folk har svært ved at styre ryggen, eller nærmere holde ryggen “på plads”. Årsagen til at ryggen “knækker” er, at øvelsen de laver er for svær i forhold til deres styrke. Maven kan ikke “holde” ryggen, hvorfor ryggen “flytter sig”.

I boksetræning og andre hårde for træning er det meget normalt, at der udføres øvelser, hvor man ligger på ryggen, og benene skal strækkes ud over gulvet. En realitet er bare, at det er en meget hård øvelse. Læs: Man skal være virkelig stærk i maven, for at kunne holde ryggen “på plads/stabil”.

Når jeg skriver styrke i maven, så mener jeg reelt alle de muskler, der er med til at holde ryg og bækken. Det er således ikke en specifik muskel, men hele det stabiliserende system, hvilket er et samspil mellem alle de muskler der skal kunne holde det intra abdominale tryk.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *