Får du nok moderat motion?

Af d. 5. maj 2013

Ja ja – ved altså godt det ikke er kønt. Og har endda stjålet min søns pingvin.

(Han er 5 år:)) Familien har været i skøjtehallen.

Men dagens familieaktivitet er et godt eksempel på moderat motion.

Alle ved at decideret træning øger energiomsætningen, men noget de fleste er blevet meget forbavset over, når de får lavet deres døgnrytme måling i vores “24 timers sundhedskoncept”, så er det hvor meget den daglige moderate motion betyder i det samlede energiregnskabet.

Peter Lund Madsen og jeg var overbevidst om at alle vi målte ville rangere “fysisk aktive” i deres målinger. Dem vi målte i vores testgruppe gik til træning 2-3 gange om ugen. Men ikke desto mindre rangerede næsten alle i gruppen “inaktiv person”.

Dette skyldes ene og alene, at der var manglende bevægelse i dagligdagen. 2-3 timers effektiv træning om ugen er virkelig godt. Men set over en uge ikke nok til at den samlede energiomsætning rangerer højere, når dagligdagen primært består af stillesiddende opgaver.

Type // Gennemsnitlig MET

Inaktiv person // 1,0-1,1

Stillesiddende, forholdsvis inaktiv person //1,2-1,4

Normal person //1,4-1,6

Fysisk aktiv person, idrætsudøver // > 1,7

MET er en enhed, der anvendes for at estimere stofskiftet ved en given fysisk aktivitet. Det er en måde at klassificere fysisk aktivitet, hvorfor det med andre ord derfor også anvendes for, at angive intensiteten af en fysisk aktivitet.

Overordnet gælder det, at 1 MET er lig med basalstofskiftet. Det betyder med andre ord, at en aktivitet der dobler basalstofskiftet er lig med 2 MET, hvorimod en aktivitet der er, eller koster 3 gange så meget som basalstofskiftet er 3 MET osv. (NNR 2004, kap. 9).

Moderat intensitet = ≤ 3-6 MET

Moderat arbejde svarer til en MET-værdi på mellem 3-6. Altså et 3-6 gange forstørret BMR. Altså en fysisk aktivitet, der kræver et øget stofskifte svarende til 3-6 gange så meget som det vil kræve, at sidde eller ligge stille. Eksempel på moderat fysisk aktivitet er havearbejde eller let hastig gang (over 3,5 km/t).

Sørg for at lægge den moderate motion ind i din hver dag. Gå, cykle, tage trappen etc.

Eller som på billede her – en tur i skøjtehallen med familien. Træner både balance, samværet og lattermusklen:)

God søndag:-)

Lotte

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *