Det er en myte, at vi skal spise mange måltider om dagen. Hold dig til de 3 hovedmåltider

Af d. 17. januar 2012

Jeg har gennem mange år vejledt udfra filosofien om, at man skal holde sig til hovedmåltiderne, dvs. primært spise 3 gange om dagen.

Jeg har fra flere mødt stor undren, da praktisk talt alle andre kostvejleder anbefaler, at man spiser 5 til 6 gange om dagen, og indbygger snacks mellem hovedmåltider. Personligt som fagligt synes jeg det er noget vås fordi:

1) Mange snacks leder til øget indtagelse af mad og dermed kalorier henover dagen. At holde sig til hovedmåltider gør ganske enkelt, at du spiser mindre!

2) Praktiskt talt alle snacks er kulhydrat. Dvs. brandstof, som folk i forvejen får for meget af med et normalt liv og stillesiddende arbejde.

3) Snacks er for det meste noget man spiser på farten, og som man derfor ikke er bevidst om. Dermed mener jeg, at jeg møder et utal af kvinder, der i deres først sætning siger: “Jeg spiser ingenting. Kan ikke forstå, at jeg ikke taber mig”. Og når de afleverer kosteksempler fra en almindelig dag, så er der mange snacks, som de går og spiser mellem måltider, og som hverken fysisk eller psykisk giver krop og sind, det der skal til for optimal balance. Ingen dyr bevæger sig, når de spiser.

4) Specielt den mentaledel er vigtigt. Sæt dig ned. Sluk for computeren og telefonen. Tyg din mad til den er flydende. Og forhold dig til, hvad du spiser. Dvs. skab ro fysisk og psykisk, og du giver kroppen de betingelser, der skal til, for at du ikke spiser for meget i forhold til din krops behov.  Man skal ikke spise, mens man er i gang med alt muligt andet.

5) Når jeg taler om ro omkring måltider, så er det sociale også af stor betydning. Et hovedmåltid er den tid på dagen, hvor man sætter sig ned med dem man holder af. For 20 år siden brugte familien 33 minutter ved aftensbordet. I dag bruger vi kun 14 minutter.

6) At 5 til 6 måltider skulle øge forbrændingen er noget teoretisk vås. Der findes ingen belæg for dette. Ej heller at det skulle være nødvendigt for et stabilt blodsukker. Folk taler om blodsukkeret som om det er noget, der fiser op og ned, medmindre man hver anden time indtager mad. Igen dette er ikke korrekt.

7) Jeg kostvejleder kun med 5-6 måltider, når jeg vejleder en atlet, der har rigtig mange træningspas, og skal have bygget kroppen op. Nu er det bare sådan at 99 procent af mine kunder er helt almindelig mennesker.

8) Folk tror, at de ikke må føle sult. Og det er ikke fordi jeg mener, man skal gå rundt og være sulten. Men både fysisk og mentalt er det både godt og også rart, at være sulten op til et hovedmåltid. For det første, så ved man at kroppen har brugt den mad, den fik til måltidet før, og for det andet, så smager mad bedre, hvis man føler en let sult.

Det var lige før jeg sendte professor og overlæg Bente Klarlund en personlig tak, da hun i hendes bog “Sandheden og sundhed” skrev, at hun også mente, at mange små måltider om dagen er en myte, og ikke holder teoretisk. Tak for det!

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.