Overgangsalder

Overgangsalderen – derfor bør alle kvinder over 40 år træne
Ømme led, dårlig søvn, forpustethed ved almindelige aktiviteter, for højt blodtryk og kolesterol (uden at have haft det tidligere), faldende muskelmasse, herunder mindre styrke og dårligere balance, vægtøgning og mere fedt på maven, svagere bækkenbund, mindre energi og overskud samt “brainfog”. 

Ovenstående er typisk de symptomer, som kvinder beskriver, når de opsøger mig for vejledning. Enten kan de så småt mærke de er på vej i overgangsalderen eller den er i fuld gang og de føler sig påvirket af det og vil gerne have vejledning i, hvad de gør bedst for at få det bedre i krop og sind. Nogle af kvinderne er i start 40’erne og andre i 60’erne. Hvornår og hvor meget overgangsalderen påvirker en, er meget individuelt og genetisk.

Dog vil jeg fra start slå fast, at det kun er 1/3 af kvinder, der er hårdt ramt af overgangsalderen. De resterende kvinder har lette eller ingen symptomer. Selvom du ikke har symptomer der direkte påvirker din hverdag så som svedeture og dårlig søvn, så sker der stadig en del ændringer i din krop, som er vigtig at være opmærksom på, når du ønsker at være sund og stærk over de 50 år.

De fleste kvinder beskriver for mig at deres krop ændrer sig og de ikke helt kan genkende sig selv i kroppen. At det er som om den har fået sit eget liv (særligt maven). Nedenfor beskriver jeg de store ændringer, der sker i kvindekroppen, når vores østrogenniveau falder. Og det er faktisk det meste af kroppen, der påvirkes. Det gode er dog at selv om du er i overgangsalderen eller har passeret den, så vil din krop stadig responderer på træning. Rent faktisk lige så godt og positivt som dem, der ikke er i overgangsalderen. Det viser videnskabelige studier som jeg henviser til nedenfor og det er også min klare erfaring gennem årene med deltagerne på mit Boot Camp hold. Her oplever kvinder i – og efter – overgangsalderen lige så stor fremgang i deres vægttab, reducering af fedtmasse, øget muskelmasse, bedre kondition, bedre toning af kroppen. De rapporterer om klart færre symptomer af overgangsalderen generelt. Dvs. mindre ømme led, bedre søvn. En flottere mave og stærkere bækkenbund. Og næsten vigtigst af alt. De har fået mere energi og overskud og er blevet i bedre humør.

Hvis du ikke har trænet tidligere, så er det tid til at komme i gang, da træning er med til at modvirke den ”hormonelle modvind” vi kvinder møder i midten af livet. Udover bedre humør, energi og overskud får du forbedret knogletæthed, forbedret kondition, større fedtfrimasse og lavere fedtmasse. Du nedsætter din risiko for hjertekarsygdomme. Vidste du at risikoen for det øges, når vores østrogenniveau falder? Når du træner, forbygger vi også knogleskørhed. Det gode er, at det aldrig er for sent at gå i gang. Husk også, at det for de fleste hjælper at gøre det med andre. Så bliver det også hyggeligt, og du føler ansvar for at møde op på dage, hvor du ikke føler du har overskud. At gøre noget godt for dig selv er altid givtigt, men i en periode, hvor kroppen forandrer sig, hjælper det også til at du kan holde fokus på noget konkret og fysisk du KAN gøre. Husk overgangsalderen/aldring kommer til alle kvinder, så det handler om at gå den stærk og positiv i møde. Og hvis du står midt i orkanen, vil du blive overrasket, hvor stor effekt træning vil have fysisk som psykisk. Det handler bare om at komme i gang. Og vi står klar til at hjælpe dig.

Nedenfor kan du læse om et nyere finsk studie (1), hvor man fandt ud af at trænede kvinder generelt oplevede færre gener i periomenopausen, sammenlignet med kvinder der ikke var eller er fysisk aktive (1). Motion kan altså dæmpe symptomerne på overgangsalder. Det i sig selv må være et træningsmedlemsskab værdigt!

Varigheden og generne af overgangsalder er højst individuelle. Kroppens hormonbalance ændres, hvoraf faldet i østrogen er det mest dominerende og udslagsgivende for de mange kropslige forandringer der medfølger. Mange kvinder nævner overfor mig, at den ændrede fedtlejring (fra hofte og balder til maveregionen) er noget af det mest synlige og noget, der går dem på. Overgangsalderen er dog mere end bare biologi. Blandt de usynlige forandringer kan nævnes ændret søvnmønster, koncentrations- og hukommelsesbesvær, tanker omkring ens kropsforstyrrelser og selvidentitet og forståeligt nok: humørudsving (3).

De fysiologiske og synlige forandringer (nu et lille spadestik dybere)
De fysiologiske ændringer, fysiske forandringer og symptomer på overgangsalderen er som sagt mange og højst individuelle. Særligt kendetegnende, og den måske eneste fællesnævner er dog de hormonelle udsving i kønshormonerne østrogen og progesteron. Blødningsforstyrrelser og uregelmæssig menstruationscyklus. Variation i kroppens væskebalance og kropstemperatur kan aflede hedeture og øget svedtendens. Hudens struktur kan ændre karakter, til mere tynd og tør hud og samtidig påvirke slimhinderne. Nogle oplever gener i underlivet og urinvejene (11). Bækkenbundsmusklerne svækkes som musklerne i resten af kroppen. Skedes slimhinder bliver tyndere og mindre elastiske. Urinrørets vævstyrkes svækkes også og faldet i østrogen gør at urinrøret åbner sig lidt. Derfor har vi altid bækkenbunden i fokus i din træning

Også mavetarmsystemet kan forstyrres, hvor forstoppelse kan være en periodevis forstyrrelse og kroppens multifaktorielle væske – og hormonelle udsving kan påvirke mave-tarmsystemet med forstoppelse (2). Søvnforstyrrelser og dermed ændret søvnmønster er heller ikke unormalt. Kroppens fedtlagring ændres typisk fra primært at aflejres på balder og lår til mave og indre organer (1, 2, 3).

Supervigtigt at vide er, at østrogen er et sammensat steroidhormon der udgør flere virkninger i kroppen og har en stor og dyb påvirkning på kroppens dybeste funktioner gennem påvirkning af hjernens og kroppens basale reguleringssystemer (3). I lighed med testosteron påvirker og fremmer østrogen proteinsyntesen og omtales derfor ofte som værende et vævsopbyggende hormon. Af den grund udgør det altså en vigtig betydning for opbygningen og vedligeholdelsen af kroppens muskel – og skeletsystem. Østrogen udgør desuden en positiv betydning for kroppens kolesteroltal (gennem at fremme HDL i forhold til LDL) og beskytter derved mod åreforkalkning. Når kroppen taber østrogen, vil alle de ovenfornævnte systemer påvirkes. Faldet i østrogen og ændringen af progesteron leder til overgangsalderens indledningsvise blødnings – og menstruationsforstyrrelser. Denne kaldes for periomenopausen og varer ca. 1 -1,5 år. Når ændringerne i den samlede produktion og udskillelse af østrogen og progesteron ændres i sådan en grad, at menstruationen helt ophører over en periode på et år, indtræffer overgangsalderen (også kaldet menopausen) (1, 2, 3).

Ovenstående er en forklaring på, hvorfor mange kvinder ”uventet” får forhøjet kolesterol. Jeg har mange kvinder i forløb hos mig, der ikke er overvægtige, men som i 40’erne eller 50’erne får for højt kolesterol. De undrer sig, da de ikke selv føler de har ændret noget i deres kost og livsstil. Og forklaringen ligger altså i faldet af østrogen. Og vi får det til at falde igen ved en skræddersyet træningsplan.

Men hvad siger forskningen?
På Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, har man i mange år forsket i effekten af fysisk træning i forhold til de mange alders – og livsstilsrelaterede fysiologiske ændringer mennesker gennemgår. KISO (Kvinder I Sund Overgangsalder) er et forskningsprojekt der specifikt sætter fokus på en række forskellige fysiologiske og sociologiske aspekter før, under og efter overgangsalderen i relation til fysisk aktivitet (10).

I et studie fra 2015 (5) sammenlignede man træningseffekten af 12 ugers floorballtræning, á 1 times varighed to gange om ugen. I studiet deltog to jævnaldrende grupper, hvoraf overgangsalderen for den ene gruppe var passeret mens den for den anden endnu ikke var indtrådt. Resultaterne viste, at kvinderne i “passeret overgangsalder” opnåede lige så gode effekter som den anden gruppe. De responderede altså lige så godt og positivt på træningen. Mere specifikt opnåede forsøgspersonerne med 12 ugers floorballtræning: forbedret knogletæthed, forbereder kondition, større fedtfrimasse og lavere fedtmasse. Forsøget fortsatte for gruppen i passeret overgangsalder hvorpå de fastholdt de opnåede træningseffekter i 40 uger efter, med kun 1 times træning én gang om ugen.

I et andet studie fra 2017 (1, 12) undersøgte en dansk forskergruppe ved Københavns Universitet effekten af høj intensiv konditionstræning. Træningen bestod af 1 times superviseret spinning tre gange om ugen i 12 uger. Studiet sammenlignede træningseffekterne mellem to forskellige forsøgsgrupper, herunder en ældre og en yngre gruppe af kvinder. Konditionstræningen forbedret blodårenetværket (antallet af blodårer), af positiv betydning for kroppens evne til at transportere og udveksle ilt, kuldioksid og næringsstoffer til og fra musklerne, evnen til at regulere kolesteroltallet og de blodtryksregulerende mekanismer blev forbedret. Begge grupper opnåede positive effekter på en række forskellige kredsløbsmarkører, og faktisk opnåede postmenopause gruppen endnu bedre effekter på nogle af måleparametrene (forfatterne vurderer der er tale om en øget sensitivitet, hvoraf nogle af biomarkørerne opreguleres bedre som respons på træning for gruppen af kvinder der var gået i overgangsalderen sammenlignet med pre menopause gruppen).

I en nyere oversigtsartikel fra 2022, belyses effekten af fysisk aktivitet på de fysiologiske og sociologiske aspekter i og omkring overgangsalderen. Resultaterne i artiklen indeholder 67 studier fra 25 forskellige lande. Resultaterne og budskabet af denne oversigtsartikel er meget enkle: der er en ret så tydelig positiv effekt af fysisk aktivitet på de undersøgte fysiske og sociologiske aspekter, med kun få studier der ikke kan påvise en positiv sammenhæng (ikke at forveksle med negativ effekt, blot at nogle af disse studier ikke kan påvise en direkte årsagssammenhæng mellem træningsinterventionen på de i studiet undersøgte fysiske og sociale måleparametre). I et nyere finsk studie fra (1), fandt man desuden at trænede kvinder generelt oplevede færre gener i periomenopausen, sammenlignet med kvinder der ikke var eller er fysisk aktive (1). Motion kan altså dæmpe symptomerne på overgangsalder.

Hvad kan styrketræning specifikt gøre for dig?
Styrketræning og vægtbærende træningsformer, er uomtvisteligt det eneste forsvar mod fald i knogle – og muskelmasse. Det styrker nervesystemets evne til at styre og kontrollere kroppens muskler og øger herved kroppens koordinerede indsats og funktionalitet gennem at modvirke fald og knoglebrud (6, 9). I det knoglevæv er østrogenfølsomt, vil faldet i kroppens østrogen negativt påvirke knogletætheden (knoglemassen). Dette kan især styrke – og vægtbærende træningsformer forebygge og modvirke.

Hvad kan kredsløbstræning specifikt gøre for dig?
Kredsløbstræning har også afgørende betydning for din sundhed, når du er i overgangsalderen. Som beskrevet ovenfor, så påvirker det faldende østrogenniveau også dit kredsløb. Og konditionstræning er af afgørende betydning for at modsvare den beskyttende effekt østrogen tidligere har haft for dit krebsløb.

Østrogen har beskyttende virkninger på blodkarrene, herunder at hjælpe med at opretholde fleksibiliteten af arterievæggene og regulere niveauerne af kolesterol. Det faldende østrogenniveau kan bidrage til en øget risiko for aterosklerose (åreforkalkning) og dermed hjertekarsygdomme. Dette kan modvirkes med konditionstræning.

Din kolesterolprofil forandres. Ændringer i hormonniveauerne kan påvirke kolesterolmetabolismen. Der kan være en stigning i det dårlige kolesterol (LDL- kolesterol) og en reduktion i det gode kolesterol (HDL-kolesterol), hvilket yderligere øger risikoen for hjertesygdomme. Igen her er det særligt effektivt at konditionstræne.

Blodtrykket kan forøges. Overgangsalderen kan også være forbundet med en stigning i blodtrykket. Højt blodtryk er en væsentlig risikofaktor for hjertekarsygdomme. Igen vi finder kondiskoene frem.

Nogle kvinder oplever en stigning i insulinresistens under overgangsalderen, hvilket kan føre til en forstyrrelse af glukosemetabolismen. Dette kan bidrage til udviklingen af type 2-diabetes, som igen er en risikofaktor for hjertekarsygdomme.

Jeg har flere steder ovenfor beskrevet at de fleste kvinder oplever en omfordeling af fedtvæv mod maven under overgangsalderen. Overskydende abdominal fedt er relateret til insulinresistens og en øget risiko for hjertekarsygdomme. Konditionstræning er effektiv til at kontrollere vægten og opretholde en sund kropssammensætning.

Når du laver vægtbærende øvelser såsom løb eller styrketræning, så kan det bidrage til at opretholde og forbedre knoglestyrken. Det er ikke kun musklerne du kan se med det blotte øje, men også dine knoglers styrke. Overgangsalderen kan også medføre tab af knogletæthed og øge risikoen for osteoporose.

Sidst men ikke mindst, så påvirker konditionstræningen også dit mentale helbred herunder humørsvingninger og søvnforstyrrelser. Konditionstræning frigiver endorfiner, der kan forbedre dit humør og mindske stress og angst. Konditionstræning vil også øge dit energiniveauet og ikke mindst forbedre din søvn. Når du er fysik aktiv, sover du bedre. Dette gør sig gældende om du er overgangsalderen eller ej. En fysisk træt krop sover ganske enkelt bedre.

En sidste afrundende bemærkning er, at det forfald (ja ved det er et grimt ord) vi alle sammen oplever ikke kun skyldes overgangsalderen alene. Op gennem 40- erne og 50’erne skrider vores aldringsproces også frem, hvilket i sig selv kan bidrage til degenerative ændringer i blodkar og hjerte. 

Måske du nu sidder og tænker at det lyder sammen meget rigtigt, men er i tvivl om, hvordan du kommer i gang. Så sidder jeg klar i den anden ende for at guide dig på vej. Måske kan du nikke genkendende til nogen af de symptomer jeg beskriver ovenfor. Eller måske du har fået målt nogle af værdierne hos din læge og vil gerne i gang. Spørgsmålet er nu bare hvordan og med hvad.

Uanset hvad er du altid velkommen til at sende mig en mail på lotte@arndalspa.dk. Jeg tilbyder også altid 30 minutters gratis samtale, hvis du ønsker at komme forbi i Store Kongensgade. Her laver vi også uden beregning en måling af din kropskompensation, så du kan se din fordeling af fedt og muskler. Og dermed har indsigt i, hvor du skal sætte ind.

Hvis du gerne vil læse mere om, hvad trænings hos mig indeholder, som en del af et skræddersyet program til kvinder i overgangsalderen, så klik ind og læs om min core træning (vi skal have gjort dig venner med din mave igen) LINK. Og ikke mindst de aktivitetsmålinger jeg laver med SENS (videnskabelig sensor). De personlige data, der kommer ud af disse målinger, hjælper dig til både vægttab og mere energi. LINK

Kilder:
Podcasts

1. Mediano Health, 10.01.2021 #80, Kvinder, træning og overgangsalder
2. Skin, S2 E3 overgangsalderen
3. 24 spørgsmål til professoren, 9. Oktober 2023, Hormoner som forskning

Hjemmesider
1) www.nexs.ku.dk, Dannelsen af blodkar i muskler er nedsat hos kvinder efter overgangsalderen. Resultaterne fra studiet er udgivet i en artiklen “Leg vascular and skeletal muskler mitochondrial adaptations to aerobic High-intensitet exercise training are enhanced in the early post-menopausal phase” i Journal og Physiology
2) Www.holdpil.ku.dk/nyheder/2020/jens-bangsbo-effekterne-af-aktivitet-for-kvinder-omkring- overgangsalderen-er-underbelyst/
3) Stærk & smertefri med Jacob Bergman, 14.01.2020 #27, Styrketræning for ældre)
4) Træningstimen #238 Træning for en bedre alderdom – styrketræning for ældre
5) https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2023/Fysisk-aktivitet/Fysisk-aktivitet-18-64-aar.ashx
6) https://nexs.ku.dk/forskning/idraet-individ-samfund/sorse/kiso/
7) hhtp://sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/hormonbehandl ing/overgangsalderen /
8) https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.117.005469

Øvrig litteratur
Hybholt M. Et al 2022). Psychological ans social health outcomes of physical aktivity around menopause: A scoping review of research

Vores specialer

Kontakt os direkte her