To juice or not to juice?

Af d. 13. juli 2012

Juice er sundt! Dette er en påstand, som jeg gerne vil udfordre lidt…

Der er ganske vist en masse sunde elementer i juice hvad enten der er tale om frugtjuice eller grøntsagsjuice. Juicen indeholder en masse vitaminer og mineraler og – alt efter presningsmetode – også en del sunde kostfibre.

Men, men, men … lad mig begynde med frugtjuicen. Frugt indeholder en masse sukker i form af fruktose, som er enormt hurtigt optaget i blodet og dermed får blodsukkeret til at stige hurtigt. Dette er som bekendt uhensigtsmæssigt i mange henseender. Samtidig indeholder sukkeret alt for mange kalorier i forhold til det ernæringsmæssige udebytte. Frugtjuice mætter heller ikke særligt godt – og i hvert fald ikke særligt længe.

Hvis vi så retter blikket mod grøntsagsjuice, ser det en smule bedre ud. Sukkeret (kulhydraterne) fra grøntsager virker langsommere og over længere tid. Samtidig indeholder grøntsager flere fibre en frugt og du får færre kalorier gennem grøntsagsjuice end frugtjuice. Men her er det også et problem med grøntsagsjuicen, at den ikke rigtigt mætter i forhold til, hvis man spiste grøntsagerne hele, mere eller mindre tilberedte.

Et meget overset problem i forbindelse med indtag af juice er, at man ikke udskiller de samme fordøjelsesenzymer i mundhulen, når man drikker, om når man tygger. Hvis du tygger et æble eller en gulerod, udskiller du en masse vigtigt nedbrydende enzymer som hjælper med at fordøje maden efterfølgende. Hvis du derimod bare synker samme produkt, vil dette ikke ske – og det går ud over optagelsen af vitaminer, mineraler og selve fordøjelsesprocessen!

Derfor mener jeg ikke, at man bør drikke sin mad, hvis man har mulighed for at spise den. Slet ikke hvis man har tendens til at spise for meget, har træg fordøjelse eller hvis man render rundt og er småsulten hele dagen.

De eneste gode grunde til at drikke juice er, hvis man virkelig ikke har appetit til at spise tilstrækkeligt grøntsager og selvfølgelig hvis man lige har lyst til lidt luksus, der trods alt er sundere end cola.

Men lad mig understrege én gang for alle, at mad frugt og grønt bør spises og ikke drikkes.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentar

  1. Kære Lotte

    Jeg presser hver dag min morgenmad i form af en halv liter grøntsagsjuice (agurk, ingefær, selleri, broccoli, spinat – ofte med en lille smule frugt i form af ananas, kiwi eller grape til at give det lidt smag). Hvor jeg tidligere spiste havregrød, æg eller protein (f.eks. laks eller kylling), har jeg fundet ud af, at min krop fungere bedst på et kalorielet måltid, når jeg gerne vil holde min vægt nede (jeg er meget slank – men arbejder også hårdt for at være det).

    Jeg har dog leget med idéen om i stedet at blende grøntsagerne, så der er lidt mere “fylde”. Vil dette kunne ændre på kalorieindholdet – og tror du, at det vil gøre, at jeg tager på?

    Min appetit fejler ikke noget om morgnen – men har følt mig “tryg” ved juicen, da dette var medvirkende til, at de sidste kilo faldt af efter at have forsøgt i lang tid 🙂

    Tak for en dejlig blog.

    Kærlig hilsen

    1. Hejsa,

      Tak for dit indlæg og positiv feedback:)

      Hvis det fungerer for dig, at spise kalorielet og kulhydratrigt om morgenen, er det helt sikkert også det, du skal. Vi er allesammen forskellige og trives med forskellige måder at leve på.

      Du kan roligt blende dine grøntsager i stedet. Det vil kun betyde en minimal ændring af kalorieindhold, fordi du vil få nogle flere fibre med. Men det er på ingen måde noget, du skal bekymre dig om. Det er kun sundt.

      Velbekomme.

      Mange hilsner
      Lotte Arndal