Lotte_Arndal_spisevaner

Så meget protein skal du spise!

Af d. 15. januar 2018
Her kommer et indlæg mere om proteiner. Min pointe er, at du med fordel kan øge indtaget af protein i en vægttabsperiode, da det gør dig mæt for få kalorier, men det betyder ikke, at du skal spise ubegrænset mængder, og ej heller gøre det for altid.
Uanset om du ønsker at tabe dig eller bygge muskler er det væsentligt, at du spreder indtaget af proteiner ud over dine tre hovedmåltider. Mange har for vane, primært at spise protein om aftenen. Og dermed indtage en større mængde end kroppen kan optage.
Som sagt er der ingen tvivl om, at protein er vigtigt, hvis du vil tabe sig eller bare bevare sin krop sund og velfungerende. Men der er grænser for, hvor meget protein kroppen har godt af. Spiser du for meget, kan nyrerne blive overbelastede, og du risikerer desuden at få forstoppelse. Kroppen kan simpelthen ikke optage og omdanne uendelige mængder protein. I bedste fald vil for store mængder protein i kosten blot være „dyr urin“, idet de overskydende mængder vil forlade kroppen med urinen (Nordic Nutrition Recommendations. Ministerrådet, 2004). Som hovedregel bør du spise 1 gram ren protein pr. kilo kropsvægt om dagen. Men husk, at 1 gram protein ikke svarer til eksempelvis 1 gram kød. Desuden har folk, der er ved at tabe sig, gavn af lidt mere protein i vægttabsperioden. Dvs. omkring 1,3–1,5 gram protein pr. kilo kropsvægt. Det samme gælder, hvis man er ved at opbygge muskelmasse ved hjælp af styrketræning (Nordic Nutrition Recommendations. Ministerrådet, 2004). Men det er kun i opbygningsperioden, og de ekstra proteiner bør indtages lige efter styrketræningen. Det kan ikke betale sig at spise mere end 30 gram protein per måltid, det overskydende kan alligevel ikke blive optaget. Når man er nået til vedligeholdsfasen, eller man har tabt sig, er det hverken nødvendigt, sundt eller gavnligt at spise de ekstra proteiner længere.
En kvinde, som vejer 65 kilo,
  • 65 gram protein ved at spise dette:
  • 2 æg (14,5 gram protein)
  • 100 gram kyllingefilet (20,5 gram protein)
  • 20 gram skæreost (4 gram protein)
  • 100 gram laks (18 gram protein)
  • 2 skiver rugbrød (5 gram protein)
  • 8 mandler (3 gram protein)
  • I alt = 65 gram protein
En mand, som vejer 85 kilo, kan få
  • 85 gram protein sådan:
  • 3 æg (22 gram protein)
  • 100 gram kyllingefilet (20,5 gram protein)
  • 20 gram skæreost (4 gram protein)
  • 150 gram laks (27, 2 gram protein)
  • 3 skiver rugbrød (8 gram protein)
  • 10 mandler (3 gram protein)
  • I alt = 85 gram protein
“Nordic Nutrition Recommendations. Integrating nutrition & physical activity”. Ministerrådet. 2004

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *