Kost

Man mener, at kroppen kan optage omkring 30 gram protein pr. måltid. Samtidig ved man, at protein er effektivt, når man gerne vil tabe sig. Derfor er det i denne sammenhæng optimalt, at få cirka 30 gram protein pr. måltid (det svinger selvfølgelig lidt over dagen).

Men der er stor forskel på sammensætningen af et måltids næringsstoffer alt efter om du spiser bønner eller animalsk protein.

Her er et eksempel for at opnå de 30 gram:

Du skal have cirka 130 gram brune bønner eller 120 gram kylling, samt 200 gram grøntsager for at få cirka 30 gram protein.

Ved at spise 130 gram brune bønner inkl. grøntsager får du hele 2056 kJ / 943 kcal, hvorimod du nøjes med at indtage 1009 kJ / 463 kcal, hvis du vælger kyllingen.

Du skal samtidig være opmærksom på, at der er mindre ”plads” til ekstra kulhydrater i et måltid med bønner, da bønnerne i sig selv indeholder en masse kulhydrater. I dette eksempel drejer det sig om 98 gram ren kulhydrat.

Hvis du derimod spiser et måltid med 130 gram kylling, vil du kun få 14 gram kulhydrat, og derfor kan du for samme energimængde, som med bønnerne desuden tillade dig at spise 120 gram kogte, brune ris. Dette giver samlet 1472 kJ / 675 kcal. Altså stadig betydeligt færre kalorier, end hvis du spiste samme proteinmængde fra bønner.

 

  • 130 gram brune bønner (tør vægt)
  • 100 gram gulerod
  • 100 gram broccoli
  • 120 gram kylling
  • 100 gram gulerod
  • 100 gram broccoli
  • 120 gram brune ris (kogte)
Energi: 1969 kJ / 903 kcalProtein: 30,7 gram (22,5 E%)

Fedt: 3,6 gram (5,9 E%)

Kulhydrat: 97,8 gram (71,6 E%)

Kostfibre: 29,1 gram

Energi: 1472 kJ / 675 kcalProtein: 31,8 gram (36,8 E%)

Fedt: 7,7 gram (19,9 E%)

Kulhydrat: 37,4 gram (43,3 E%)

Kostfibre: 5,6 gram

 

Den eneste umiddelbare fordel ved at spise bønner er den store mængde af kostfibre. Faktisk er dagsbehovet for de fleste mennesker dækket bare gennem dette måltid. Det kan dog også være et problem med så mange kostfibre på én gang, da det sætter store krav til fordøjelsessystemet og kan betyde masser af luft i maven eller forstoppelse – især hvis man ikke får vand nok.

Det er også vigtigt at sige, at variation af proteinkilder er ekstra vigtigt, hvis man ikke spiser kød. Det skyldes, at de fleste bælgfrugter mangler en af de essentielle aminosyrer (proteinbyggesten), som kroppen ikke kan danne selv. Det drejer sig især om aminosyrerne methionin og cyctein. Disse to findes i højere grad i kornprodukter, og derfor er veganere og vegetarer ofte nødt til at spise forholdsvis mange kornprodukter – og det betyder igen flere kulhydrater end man har brug for – og dermed flere unødvendige kalorier.

 

Jeg vil anbefale, at man spiser bælgfrugter som en del af en sund kost, men jeg har svært ved at stå inde for, at lade dem stå alene. Det er ikke optimalt – hverken for sundheden eller hvis du gerne vil af med nogle kilo.

 

1 Comment

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment