Makronæringsstoffer

Af d. 26. marts 2013

Når man taler om næringsstoffer, findes der helt overordnet to grupper. Det drejer sig om mikronæringsstoffer og makronæringsstoffer.

Mikronæringsstoffer er vitaminer og mineraler. De er med til at få en masse biokemiske processer til at fungere i kroppen.

Makronæringsstofferne indeholder, i modsætning til mikronæringsstofferne, energi. Altså kalorier, for at bruge et mere anvendt udtryk.

Du får energi fra

  • Fedt
  • Kulhydrat
  • Protein
  • (Alkohol)

Det eneste af makronæringsstofferne, som du ikke har brug for, er alkohol. De andre tre er strengt nødvendige for at kroppen skal kunne fungere.

Fedt indeholder mest energi pr. gram (37 kj/8,8 kcal). Derefter kommer alkohol med 30 kj/7,1 kcal pr. gram. Protein og kulhydrat indeholder begge 17 kj/4 kcal pr. gram.

Mange fødevarer indeholder både fedt, kulhydrat og protein. Men samtidig er der gerne en dominerende komponent som eksempelvis kulhydrat i kartofler, fedt i nødder og protein i kød.

Det er vigtigt, at man husker på, at man ikke får 100 gram protein når man spiser 100 gram kød. Eksempelvis indeholder 100 gram oksehøjreb 22,4 gram protein.

Fedt får man fra kød, fisk, olier, kornprodukter, nødder og kerner.

Kulhydrat er sukkerstoffer, som findes på forskellig form i eksempelvis grøntsager, frugt, kager, slik, korn, brød, ris og pasta.

Protein er hoved bestanddel i mange af de samme fødevarer som indeholder fedt – især kød og fisk, men det findes også i forholdsvis store mængder i bælgfrugter (bønner, kikærter og linser). Disse indeholder dog samtidig en stor del kulhydrat.

Den officielle anbefaling fra Sundhedsstyrelsen af de tre vigtige makronæringsstoffer er:

  • Fedt:                       25-35 % af energien
  • Kulhydrat:           55-60 % af energien (max 10 % fra industrifremstillet sukker)
  • Protein:                15-20 % af energien

Eftersom de forskellige makronæringsstoffer indeholder forskellige mængder energi, og at fødevarerne samtidig har forskelligt indhold af vand og andre stoffer der ”fylder” rent fysisk, kan man ikke inddele sin tallerken efter ovenstående fordeling.

Hvis man skal tabe sig, betaler det sig at spise mere protein på bekostning af mindre kulhydrat. Det skal dog siges, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger er sundest og at man kun bør ændre på fordelingen i perioder hvor man har reelt behov for at tabe sig! Kulhydrat er vigtigt – især hvis man dyrker motion! Man skal blot vælge de rigtige typer (grove grøntsager, rugbrød, kartofler og brune ris).

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *