Body Boot CampKost

Der er rigtig mange forskellige meninger om hvorvidt mælk er godt eller skidt for mennesker. Der er ingen tvivl om at modermælk er fantastisk for helt små børn, men tvivlen opstår når vi som voksne drikker forbehandlet mælk fra andre pattedyr! Oven i købet nedsættes produktionen af de enzymer der skal til for at nedbryde mælken i kroppen efter de første leveår. Så måske er det bare ikke meningen at vi skal drikke mælk?

Jeg er ikke hysterisk og tror at alle bliver syge fordi de spiser lidt ost og yoghurt, men jeg ser ingen grund til at vi drikker meget mælk, som det er tilfældet her i landet.

Der er ganske vist D-vitamin i mælken – og D-vitamin i sig selv er selvfølgelig vældig fint! Men når nu de fleste alligevel køber fedtfattig mælk, får de intet ud af vitaminet, da det kun opløses i fedt. Det er dumt – især fordi man nu er begyndt at berige mælken med ekstra D-vitamin. Jeg forstår det ikke!

Og så til argumentet om al den calcium (kalk), der er i mælk. Vi får jo knogleskørhed, hvis vi ikke drikker mælk – gør vi ikke? Næh… Faktisk set det ud som om der ikke er hold i denne sammenhæng;

Danmark er det land i Verden, som drikker mest mælk pr. indbygger – og samtidig det land, med højst forekomst af knogleskørhed.

Det er da tankevækkende!

Måske hænger det sammen med at man ikke kan optage calciumet i knoglerne medmindre de enten får ”træk” gennem løft i styrketræning eller ”stød” gennem løb, hop, dans, boksning eller lignende.

Knoglerne bliver altså ikke stærkere af kalk uden træning, nøjagtigt som musklerne ikke bliver større af protein uden træning.

Problemet med laktoseintollerance (at man ikke kan tåle mælkesukker) er ikke kæmpestort i Danmark, men jeg anbefaler alligevel meget sjældent mine klienter at drikke mælk. Simpelthen fordi jeg ikke der at mælken gør noget godt for dem.

Der er masser af kalk i grøntsager og bælgfrugter, og der er masser af gode proteiner og D-vitamin i fisk og æg. Min pointe er, at man ikke skal drikke mælk for sundhedens skyld, men heller ikke være hysterisk hvis man har lyst til en Café Latte et par gange om ugen.

8 Comments

  1. Er der ikke andre ting i mælk der er godt for os udover kalken?
    Mange anbefalinger lyder jo på at det er godt at drikke et glas mælk efter træning, så noget godt må der jo være at finde i mælken.

  2. Der er bestemt også noget godt at sige om mælk. Det indeholder calcium og forholdsvis mange mættende proteiner. Det er på grund af proteinerne, at mælk bliver anbefalet som eftertrænings-måltid, da musklerne er ekstra modtagelige for protein umiddelbart efter træningen.

    Jeg er ikke som sådan modstander af mælk, jeg mener bare, at man først og fremmest skal få sine proteiner fra gode, økologiske kød-, fiske-, og fjerkræprodukter som en del af e regulært måltid. Jeg tror ikke på, at det er meningen, at vi skal spise ekstra tilskud af noget som helt, for at imødekomme vores træning. I så fald træner vi forkert eller har unaturlige mål med træningen. Det er min holdning.

    Hvis man spiser fornuftigt, varieret, masser af groft, grønt og gode animalske proteinkilder, er der efter min mening ingen grund til at drikke mælk. Og slet ikke for sundhedens skyld.

  3. hej lotte
    hvad er din holdning til laktose fri mælk? er det same same? Kh

  4. Hej Pernille,

    Ja som sådan. Som sagt fordi de fleste drikker mælk for at få stærke knogler.

    Drikker selv mælk, når jeg spiser mysli og laver mad. Men drikker ikke mælk som en fast del af min sunde kost.

    Håber det giver mening.))

    KH Lotte

  5. Hej Lotte.
    Ved du om mælkeprodukter og akne har nogen sammenhæng? Har læst alverdens ting om emnet, og synes det er svært at blive klog på. Vh Sara 🙂

  6. Kære Sara,

    Ja, det er der.

    Har tidligere lagt indlæg op af Læge Marie Louise Von Sperling.

    Søg på det her på bloggen:)))

    KH Lotte

  7. ps. kunne være spændende at høre, hvad hun mener om mælkeprodukter som ost, skyr etc. OG ny forskning, der peger på, at probiotika og sund fordøjelse har positiv effekt på huden 🙂

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment