Får ofte spørgsmål, der drejer sig om fiskeolie. Hvorfor er det det er så godt. Sender derfor nedenstående indlæg ud igen:))

Det kan ikke understreges ofte nok! Fiskeolie er bare essentiel for vores sundhed og velbefindende. Der findes blandt andet en livsvigtig Omega-3-fedtsyre DHA (Docosahexaensyre) som stort set kun findes i fiskefedt og som vi ikke selv kan producere i kroppen, ligesom vi kan med næsten alle andre fedtsyrer og aminosyrer.

 • DHA i din kost er med til at reducere mængden af triglycerider (frie fedt syrer), og dette er med til at mindske risikoen for en lang række hjerte-kar-sygdomme signifikant
 • DHA er desuden den fedtsyre som der findes mest af i fosfolipiderne i sædceller, hjerne og i øjets nethinde
 • Der er set sammenhænge mellem et lavt DHA niveau og udvikling af ADHD, Alzheimers og depression – og desuden er der set flere tilfælde hvor DHA har kommet disse sygdomme til livs.

Udover af DHA har nogle fantastiske egenskaber, er alle typer Omega-3-fedtsyrer gode for de fleste mennesker. Omega-3-fedtsyrer virker blandt andet antiinflammatorisk (betændelseshæmmende) og forebygger desuden mange forskellige problemer:

 • Hudproblemer – fx acne og tør hud
 • Udvikling af hjerte-kar-sygdomme
 • Hyppige forkølelser og influenza
 • Dårligt fungerende immunforsvar
 • Syns-problemer
 • Barnløshed
 • Koncentrationsbesvær
 • Manglende hukommelse

Så der er masser af gode grunde til at spise fiskeolie.

Husk desuden at du ikke bare skal spise løs af Omega-6 og Omega-9, som mange tror. De ødelægger effekten af omega-3, hvis man får for mange – og de fleste som spise normalt varieret får rigeligt!

4 Comments

 1. Hej Lotte,
  nu du nævner et kosttilskud, vil jeg høre om du har en mening om tilskud af mælkesyrebakterier?
  Min mand døjer med RET meget luft i maven og rumlen, og af og til er det som om han ikke fordøjer visse madvarer ordentligt. Han siger han nogle gange efter f.eks. at have spist spinat kan se ufordøjede rester i hans afføring.
  Kom til at tænke på om et tilskud af mælkesyrebakterier kunne hjælpe på hans fordøjelse eller om det er noget han bør gå til lægen med? Spiser han broccoli, grønkål, gulerødder mv. får han luft i maven, men det gør man vel gerne af kål.
  Tak for en god blog med et dejligt forhold til kost og motion!

 2. Kære Lotte, hvordan med gravide og fiskeolie? Jeg er pt ikke gravid, men jeg er i gang med at blive det. Jeg ved der er noget om a vitamin, man skal passe på. Tak for en fantastisk blog. Vh Cecilie

 3. Der er ikke noget endegyldigt evidens for, at det kan anbefales at tage fiskeolie under graviditeten. Men omvendt ved man at EPA og DHA (de virksomme fedtsyrer) er vigtige for den normale udvikling af hjernen og at mængden af EPA og DHA øges hos fosteret i takt med nervesystemets udvikling. Man har også set en øget intelligens hos de børn, hvis mødre har taget fiskeolie gennem deres graviditet og at disse børns motoriske udvikling også har været fremmelig. Men som sagt endnu ikke helt klare beviser og jeg vil derfor lade det være op til dig selv at vælge. Personligt har jeg selv spist en spsk. Fiskeolie dagligt gennem begge mine graviditeter. Hvis du vælger at tage fiskeolie, vil det være en god ide at starte allerede nu så du også har vænnet dig til det inden af graviditet.

 4. Først og fremmest bør han sikre sig at han tygger maden ordenligt. Mange, især mænd, har tendens til at sluge maden, hvilket kan vanskeliggøre fordøjelsen en smule. Men der er også visse typer af grønt vores maver ikke kan fordøje som eksempelvis majs. Men husk nu alligevel altid at tygge maden grundigt.
  Dernæst vil en pludselig øget indtag af grønt, herunder særlig kål-grønt, give ekstra luft i maven og kræver ofte en tilvænningsperiode på 1-2 uger.
  I forhold til mælkesyrerbakterier, det jeg vil kalde probiotika, kan det være en rigtig god idé at tage i periode – særligt hvis man er på penicillin eller får noget andet medicin der er meget hårdt ved maven. Det er nemlig med til at bygge tarmfloraen op igen, hvilket kan være meget givtigt efter en periode med penicillin.
  Vælger du at købe noget probiotika, er det super vigtigt at du køber noget såkalde levende probiotika ellers har det nemlig ingen virkning. Jeg kan anbefale Vita Biosa som kan købes i Matas eller LacoCare som vist nok også har levende bakterier.
  Afslutningsvis, skal man ALTID gå til læge hvis man føler der er noget galt, hvis ens afføringsmønster pludselig begynder at ændre sig til det dårligere eller man blot er utilpas.

  Kh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment