E-numre

Af d. 4. juni 2013

Økologiske produkter indeholder langt færre tilsætningsstoffer end de konventionelle produkter. Det er  eksempelvis tilladt at fylde ca. 350 tilsætningsstoffer i et konventionel produkt, hvorimod man ”kun” må  fylde ca. 40 tilsætningsstoffer i et økologisk produkt. Hvis du eksempelvis køber en økologisk vaniljeis,  kan du være sikker på at DER ER sukker i og at DER ER vanilje i, for det er nemlig ikke tilladt at bruge  hverken aromastoffer, farvestoffer eller kunstige sødestoffer i økologiske produkter.

De fleste af de tilsætningsstoffer der benyttes på den danske positivliste har en ADI-værdi. ADI-værdi står for Acceptabelt dagligt indtag, det vil altså sige at man har vurderet hvor farligt eller ufarligt et givent tilsætningsstof er at indtage. Vurdering er lavet ud fra, hvor store mængder man kan indtage uden en sundhedsmæssig risiko.

Alligevel er der mange stoffer på positivlisten som fremkalder allergier hos nogle mennesker og der er sågar tilsætningsstoffer der er mistænkt for at være kræftfremkaldende på sigt. Eksempelvis er der stor uenighed om det meget omdiskuterede sødemidlet Aspartam, som både menes at være kræftfremkaldende i store doser samt at have en indvirkning på appetitreguleringen.

Der ses ufattelig mange tilfælde af allergier hos børn, vi er blevet langt mere overvægtige end for bare 20 år siden, vi har problemer med fertiliteten osv. Vi kender endnu ikke svarende på hvorfor, men med tanke om, hvor mange tilsætningsstoffer der kan være i en enkelt spegepølse, kan man ikke lade være med at tænke på om der måske kan være en sammenhæng.

  • Farvestoffer: Stofferne E 100 til E180
  • Konserveringsstoffer: Stofferne E 200 til E 297
  • Antioxidanter: Stofferne E 300 til E 385
  • Emulgatorer, stabilisatorer og fortykningsmidler: Stofferne E 400 til E 495
  • Syre, base og salt: Stofferne E 500 til E 530
  • Antiklumpningsmidler: Stofferne E 535 til E 586
  • Smagsforstærkere: Stofferne E 620 til E 900
  • Overfladebehandlingsmidler: Stofferne E 901 til E 927
  • Emballage(pakke)gasser og drivgasser: Stofferne E 938 til E 949
  • Sødestoffer: Stofferne E 950 til E 967
  • Andre tilsætningsstoffer der ikke falder under ovennævnte: E 999 til E 1521

Konventionel spegepølse

Svinekød, Spæk, Salt, Sukkerarter, Krydderier og krydderiekstrakter, Hvidløg, Antioxidant (E300), Farvestof (E120), Konserveringsstof (E202, E250). Kødindhold: 84%

Røget og tørret.

Økologisk spegepølse

Ingredienser: til fremstilling af 100 g færdigvare svinekød 130 g, salt, tomatpulver, hvid peber, sort peber, hvidløg, paprika, honning og starter kultur. Ale ingredienser er økologiske, bortset fra samt og startkultur. Tørret og røget.

Ingredienser i konventionel leverspostej

Svinelever 33%, Spæk 33%, Vand 22%, Hvedemel 4%, Skummetmælkspulver 2%, Løg 2%, Salt 1,5%, Ansjoser 1%, Krydderier, Sukker Konserveringsmiddel: Sorbinsyre Stabilisator: E450, E451 Antioxidant:  Natriumascorbat.

Ingredienser i øko leverpostej: Svinelever 33 %, spæk 28 %sødmælk 22 %, hvedemel 5 %, svinehalssnitte 5 %, vand 3 %, salt 1,6 %, løg, tapiocamel, dextrose, peber, muskat, sennepsfrø.Man kan godt undre sig over, at det er nødvendigt at fylde emulgatorer, stabilisatorer og fortykningsmidler i eksempelvis en leverpostej, når det tydeligvis IKKE er nødvendigt. Den økologiske klarer dig ganske udmærket uden, så hvorfor er det lige vi vælger at proppe alle de E-numre i?!

Det sidste eksempel jeg vil fremhæve er en liter konventionel is af et meget kendt mærke. Fra producentens side, er man åbenbart godt klare over at visse kunder rynker på næsen over E-numre, hvorfor de vælger at skrive varedeklarationen helt ud.

Men læg mærke til ingredienserne

Ingredienser
Skummetmælk, glukosefruktosesirup, sukker, vegetabilsk fedt, glukosesirup, koncentreret skummetmælk, vallepulver, fedtfattigt kakaopulver, macadamianøddecreme, stykker af macadamianødder, kakaomasse, emulgator (mono- og diglycerider af fedtsyrer, ammoniumfosfatider), stabilisatorer (natriumalginat, johannesbrødkernemel, carrageenan), kakaosmør, surhedsregulerende middel (citronsyre), aromaer, sødmælkspulver, karamelliseret sukker, hvedestivelse

Jeg vil lige understrege at der ER tale om is!! Så vidt jeg ved laver man is af fløde, æg, vanijekorn og evt. chokoladestykker og ikke ammoniumfosfatider, stabilisatorer, vegetabilske fedt, og ja jeg kan blive ved.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *