Derfor skal du have din omega-3 fra fiskeolie og ikke hørfrøolie eller anden vegetabilsk olie

images
Jeg får ofte stillet spørgmålet omkring, hvilken olier jeg anbefaler. Der findes en del olier som kan tages som kosttilskud. Blandinger af vegetabilske olier, som reklamerer med et højt indhold af omega-3. Uanset navnet på disse olier anbefaler jeg altid fiskeolie.
Enten kan du spise ca. 70 gram fisk om dagen. 140 gram hver anden dag. Eller du kan tage tilskud af fiskeolie, hvis fisk ikke indgår i din kost i disse anbefalede mængder.
Forklaringen på, hvorfor fiskeolien er bedre end hørfrøolie er som tidligere beskrevet:
Vegetabilske olier og fiskeolie indeholder begge Omega-3 blot i forskellige stadier. Hvis du indtager Omega-3 i form af fiskeolie, skal din krop ikke bruge energi og komplicerede processer på at omdanne det til de gavnlige Omega-3-fedt-syrer EPA og DHA. Det skal kroppen derimod, hvis du indtager en vegetabilsk olie (som eksempelvis hørfrøolie), da EPA og DHA ikke er tilstede i disse olier. Vegetabilske olier indeholder derimod „byggesten“, som kan omdannes til de essentielle fedtsyrer, hvilket vil sige, at kroppen selv kan danne EPA og DHA på baggrund af den vegetabilske olie. Denne proces er dog krævende for kroppen og kræver, at et vis enzym (delta-6 desaturase, som kun findes i begrænset mængde) er til stede. Er det ikke det, kan processen ikke forekomme. Det betyder altså, at hvis du indtager vegetabilske olier i håb om at opnå den samme gavnlige effekt som fiskeolie, kan du nemt blive snydt. Oftest vil kun 7–11 procent af den vegetabilske olie blive omdannet til de gavnlige fedtsyrer EPA og DHA.
(Horrobin, 1993. Plummer, 1997).
Horrobin, David F.: "Fatty acid metabolism in Health and disease: The role of delta-6-desaturase".
American Clinical Nutrition, s. 732-737. 1993
Plummer, Nigel: "Dietary fats and fatty acids in human healthcare", s. 14-15. 1997

2 Kommentarer

  1. Annette Mohr Valvik
    31.1.2018

    Min mand er intolerant overfor fisk og polyoler. Han tåler derfor ikke fiskeolier eller marine alger. Han får derfor ingen eller kun meget små mængder omega-3 fra den almindelige kost. Han lider af irritabel tyktarm og har derfor især brug for omega-3 mod inflammation i tarmsystemet.
    Kan du give os et godt råd mht omega-3 kilder??
    Mvh
    Annette Mohr Valvik

  2. admin
    20.2.2018

    Kære Annette,

    Jeg hæfter mig ved, at du bruger ordet intolerant.. man er som hovedregel IKKE intolerant ift fødevarer, der er man allergisk, og ja det betyder faktisk noget i forhold til hvad man skal…
    Er din mand udredt med fødevare provokation? Der testes for mange forskellige slags fisk og skaldyr, ofte tåler man nogle men ikke andre…
    Hvis ikke det er gjort synes jeg det vil være relevant, særligt da det også er socialt indskrænkede ift spisesituationer hvis man fejlagtigt tror man er allergisk ..
    Ved påvist allergi skal man afholde sig fra allergenet, ved afkræftigelse kan man spise hvad man vil og det gør jo sagen noget nemmere…
    Nødder indeholder omega men hvis det påvises regelret allergi, vil besøg ved en diætist nok være nyttigt.

    Kh Lotte

Skriv en kommentar

Din email bliver aldrig delt eller videresendt.
Udfyld både navn og email.