Belægninger på tungen og hovedpine efter kostomlægning?

Af d. 23. november 2011

Belægninger på tungen og hovedpine efter kostomlægning?

 

Jeg undrer mig bare over at jeg er begyndt at få belægninger på tungen og tænderne – især når jeg vågner om morgenen. I begyndelsen havde jeg også hovedpine, men det er vist ovre nu. Tror du at det har noget med mine nye mad- og drikkevaner at gøre?
Jeg er stoppet med at spise sukker og hvidt brød. Jeg drikker ikke cola mere, men mest bare vand. Jeg har kun drukket alkohol 2 gange siden jeg “skiftede retning” og i betydeligt mindre mængder end normalt. Desuden går jeg lange ture næsten hver dag, men er ikke begyndt på decideret motion endnu.

SVAR:

Det du oplever, er helt normalt. Når man skifter usunde vaner ud med sunde, vil kroppen ofte gennemgå en slags “udrensning”. Den begynder ganske enkelt at give slip på en masse ophobede affaldsstoffer, fordi den pludselig har overskud til det, og fordi den nu får de næringsstoffer som den har brug for og dermed “tør” give slip på de andre.

Kroppen kommer hovedsageligt af med affaldsstoffer gennem hud, urin, afføring og udåndingsluft. Du har måske også oplevet forandringer i afføringen og  måske er din hud også blevet pænere efter en kort periode hvor den har “blomstret” med urenheder. Det er ihvertfald helt normalt.
Belægningerne på tænderne skyldes en blanding af restprodukter fra udåndingsluften og udskildensen af affaldsprodukter fra tungen. Der er ekstra gang i udrensningen mens du sover fordi det er hér, kroppen restiturerer, smider ud og bygger op. Desuden renser vi ikke munden i så stor grad mens vi sover ved at spise, drikke, synke mv.

Hvad angår hovedpinen, er det også helt normalt at opleve når man skærer sukker og kaffe fra. Der findes nogle stoffer i koffeinen, som man langsomt bliver afhængig af, og først mangler når man ophører sit koffeinindtag. Abstinenserne i dén sammenhæng er som regel lettere uro og – til tider – kraftig hovedpine.
Der kan også ofte ses sammenhæng mellem sukkerstop og hovedpine. Det er dog ikke helt til at sige hvad denne sammenhæng skyldes, men der er stor sandsynlighed for at det er noget hormonelt, det de blodsukkerregulerende hormoner “glukagon” og “insulin” pludselig produceres i meget mindre mængder – og det kan let påvirke resten af systemet.

 

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *